Пазарната стойност на "Снап” скочи до 24 млрд. долара

"Снап" предизвика фурор на Нюйоркската фондова борса.
"Снап" предизвика фурор на Нюйоркската фондова борса. / БГНЕС

Пазарната стойност на компанията майка на „Снапчат” - „ Снап” надмина всякакви очаквания и скочи до 24 млрд. долара, превръщайки я в най-голямото технологично първично публично предлагане в последните 3 години.

Независимо от първоначалните прогнози цената на книжата се е увеличила на 17 долара парчето по време на първичното публично предлагане (IPO), въпреки очаквания първоначален диапазон от 14-16 долара. Стойността на акциите е можела да достигне и до 19 долара, но компанията е решила да се фокусира върху осигуряването на взаимни, а не хедж фондове, за да може да се подсигури с дългосрочни инвеститори, издават източници.

Въпреки това пазарната капитализация на "Снап" превръща базирания в Калифорния статъп в най-голямото първично публично предлагане в сферата на технологиите, откакто „Алибаба Груп Холдинг” привлече рекордните 25 млрд. долара през 2014 г. „Снап” е и първата американска компания за разработка на социални медии и приложения, която ще стане публична, откакто „Туитър” дебютира преди повече от три години.

Миналата година гигантът обяви, че приходите му са се увеличили шест пъти спрямо предходната, за да достигнат 404,5 млн. долара. Нетните загуби обаче също са се повишили от 372,9 млн. на 514,6 млн. долара за същия период, сочат годишните отчети, представени пред Комисията за ценни книжа и борсови операции в САЩ.

Търга за "Снап" започва в четвъртък на Нюйоркската фондова борса под борсовия символ SNAP. /БГНЕС