Словакия: "Северен поток 2" е заплаха за ЕС

Строителство на газопровода "Северен поток 2" е заплаха за Словакия и Европейския съюз. Това каза на днешното заседание на Съвета на ЕС в Брюксел, министърът на енергетиката на Словакия Вазил Худак.

"Става въпрос за разширяването на съществуващия газопровод, а това е потенциалната заплаха за Словакия и ЕС. В случай на осъществяване на проекта" Северен поток 2 ", руският газ вече няма да бъде транспортиран през Украйна и Словакия.

Според Худак изграждането на "Северен поток 2" подкопава енергийната сигурност на ЕС. "Това не е само проблем на Словакия, защото газопроводът ще засили зависимостта на Европа към един източник на газ”, каза министърът.

По негово мнение, "разширяването на газопровода през Балтийско море, ще увеличи крайната цена на газа за европейските потребители.

Освен това, изпълнението на тези планове противоречи на логиката – ние вече имаме газопровод , който преминава през територията на Украйна и Словакия. Според него не трябва да се създава нещо, което само ще пренасочва транзитните маршрути в различна посока.

БГНЕС припомня, че на 4 септември „Газпром”, BASF, E.ON, ENGIE, OMV и Shell подписаха споразумение за създаване на система за газопровода „Северен поток 2” с капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. /ТАСС