България и Кипър ще засилват взаимните си инвестиции

Работата с Кипър е безпроблемна и цифровите показатели показват динамична стокообмен.
Работата с Кипър е безпроблемна и цифровите показатели показват динамична стокообмен. / БГНЕС

С подписаните споразумения между България и Кипър може да се продължи това, което е започнато още преди години. Между двете страни има възможност за по-голямо регионално сътрудничество, както и нови ниши за взаимодействие. Това заяви при откриването на българо-кипърски бизнес форум вицепрезидентът на Българската търговско-промишлена палата Георги Стоев, предаде репортер на БГНЕС.

Работата с Кипър е безпроблемна и цифровите показатели показват динамична стокообмен, който за периода 2014-2015 се е увеличил с 81%, заяви от своя страна президентът Росен Плевнелиев. Той посочи още, че българският износ към Кипър за този период се е увеличил с 90%, а вносът от Кипър е нараснал с 47%.

Плевнелиев окуражи кипърският бизнес да инвестира в страната ни като подчерта някои от предимствата на тези инвестиции - нисък корпоративен данък, добри специалисти, ръст в икономиката.

Като пример българският президент посочи, че страната ни е шеста по ръст в икономиката за целия Европейски съюз, а наред с това се правят и много реформи, които да подобрят бизнес средата и живота на българите.

Плевнелиев посочи, че София е обявена за трета столица за start up компании и е лидер в региона по развитие на IT сектора. От своя страна кипърският президент Никос Анастасиадис посочи, че с подписаните меморандуми в туризма и енергетиката ще се помогне за задълбочаването на отношенията между двете страни.

Той също допълни, че Кипър се възстановява успешно след кризата и БВП на страната се увеличава. Анастасиадис също покани българските фирми да инвестират в страната му като се пошегува дори, че корпоративният данък там е по-нисък от този в България. “Нямам никакво съмнение, че инвеститорските програми ще допринесат за бъдещото предимство на двете страни”, допълни той. /БГНЕС