Лукарски: Русия продължава да бъде един от най-важните икономически партньори на България

Намалява темпа на спад в двустранната търговия.
Намалява темпа на спад в двустранната търговия. / БГНЕС

“Руската федерация продължава да бъде един от най-важните икономически партньори на България и независимо от сложните отношения – на санкции на ЕС към Русия и ответните мерки, се очаква да се запази положителната тенденция в търговията от началото на годината и спадът в двустранната търговия да бъде намален, а на по-късен етап преодолян”. Това посочва в писмен отговор до депутат министърът на икономиката Божидар Лукарски, предаде репортер на БГНЕС. Министърът декларира, че се предприемат мерки за разширяване на двустранните отношения.

Българският износ за Русия през първото тримесечие е намалял с 9,7% на сто, показват данните на Националния статистически институт. Това показва намаляване темпа на спад в двустранната търговия, изчислява икономическият министър като цитира данни от първото тримесечие на 2015 г., когато спадът е бил 43,6%. Лукарски допълва, че по данни на руската страна, България има най-малък спад в двустранната търговия, в сравнение на другите страни от ЕС. Селскостопанският сектор е най-засегнат от продължаващите санкции, които Русия прилага спрямо страните от ЕС след наложеното ембарго за руски стоки на общия европейски пазар. В периода 4-8 юли в София ще се проведе заседание на новосформираната българо-руска работна група в областта на земеделието. През септември-октомври месец тази година по време на Пловдивския есенен панаир се планира провеждането на българо-руски бизнес форум като част от мерките за повишаване на стокообмена между двете страни, допълва Лукарски.

Министърът на икономиката отчита и резултатите от неотдавнашната му визита в Санкт Петербург. По думите на Лукарски била обсъдена възможността в български корабостроителници да се произвеждат руски портови плавателни съдове, както и да се извършват ремонти на руски плавателни съдове. /БГНЕС