"Таката" обявява банкрут

По време на официалното си изявление председателят и президент на компанията - Шигехиса Таката се извини за стореното.
По време на официалното си изявление председателят и президент на компанията - Шигехиса Таката се извини за стореното. / БГНЕС

Японската корпорация "Таката" реши да подаде молба за защита от банкрут, позовавайки се на глава 11 от американския Закон на банкрутите. Подобен правен механизъм ще позволи на компанията да запази и реорганизира текущите си операции, въпреки дълговете си, възлизащи на 1 трилион йени или 9 млрд. долара. Според японския канал Ен Ейч Кей и вестник "Никей" очакваното от всички решение е било взето днес по време на специално събрание на борда. От компанията също потвърдиха официално новината, бележеща най-големият финансов крах в Япония от Втората световна война насам.

БГНЕС припомня, че само преди няколко месеца "Таката", която е един от най-големите доставчици на автомобилно оборудване за безопасност в света пледира виновна по обвиненията в измама, наложени й от САЩ. Тогава тя се съгласи да изплати на американските власти 1 млрд. долара обезщетение за 17-те смъртни случаи вследствие на неизправността на въздушните възглавници, които предизвикаха най-голямото изтегляне на автомобили в историята на Щатите.

През 2013 година "Тойота" и "Нисан" изтеглиха близо 3 млн. автомобила от световния пазар заради дефекти във въздушните възглавници за сигурност, производство на "Таката корпорейшън", но тогава опасенията бяха, че патронът със сгъстен въздух във възглавниците може да ги разтвори в неподходящ момент или да бъдат блокирани автоматично коланите. Проблемът се оказа далеч по-сериозен. Установи се, че дефектът е свързан с химически пропелант, който помага на възглавниците рязко да се разширяват и от силното налягане да „изстрелват” срещу шофьора или пасажерите метални частици. Заради регистрираните смъртни случаи и ранени пасажери над 34 млн. коли трябваше да бъдат отзовани от американския пазар, а вече закупените - да бъдат върнати на производителя. Скандалът засегна почти всички гиганти в автомобилопроизводство - "Хонда", "Тойота", "Нисан", "Дженеръл моторс", "Бе Ем Ве", "Мазда", "Даймлер" и други.

Тази сряда акциите на японската корпорация "Таката" претърпяха срив с 55 на сто заради страховете, че компанията възнамерява да излезе в несъстоятелност и да продаде активите си на американска компания. По-късно наистина бе потвърдено, че компанията иска да превърне американската "Кий Сейфти Системс" в свой "финансов спонсор". /БГНЕС