16 завода на „Тойота“ временно спират работа

Японският автомобилен концерн „Тойота“ временно спира работата на 16 от общо 18 завода.

Решението е взето заради нарушеното енергоподаване след мощното земетресение от 6,7 по Рихтер на 5 срещу 6 септември, предаде телевизия NHK. Компанията отбелязва, че сред най-силно засегнатите заводи е този в град Томакомаи, където се произвеждат някои от частите за автомобилите. Очаква се производственият цикъл да бъде възобновен не по-рано от 11 септември.

Междувременно властите обявиха, че е възстановено електричеството в префектура Хокайдо, където беше епицентърът на мощния трус. По данни на компанията „Хокайдо Електрик Пауър“ от 2,93 млн. сгради, останали без ток, в момента все още не е възстановено захранването в 200 000.

В събота се очаква отново да заработи и главното летище на Хокайдо. От центъра за управление на полетите все пак препоръчват на пътниците предварително да проверяват за полетите, тъй като не е изключено да има и отменени. По последни данни, земетресението погуби 17 души, 300 пострадаха и още 26 се смятат безследно изчезнали.

Земетресението беше предшествано от тайфуна „Джеби“ - най-силният в Япония за 25 години, удари главния остров на страната, като разруши инфраструктурата и причини поне 11 смъртни случая.

Страната преживя голямо земетресение и през юни, което доведе до смъртта на трима души и до повече от 200 ранени.

Япония е сеизмично активен регион. През март 2011 г. земетресение от 9,0 степен предизвика цунами, което засегна японската атомна електроцентрала Фукушима и доведе до изтичането на радиоактивни материали и спирането на централата. Инцидентът се смята за най-лошото ядрено бедствие в света след Чернобил. /БГНЕС