КИЦ "Босилеград" стожер на българската култура и самосъзнание в Западните покрайнини

КИЦ „Босилеград“ и Столична община София със скромна, но задушевна културна програма отбелязаха 19 години от откриването на КИЦ-а, съобщи специално за БГНЕС Иван Николов.

Музикантът и композитор Боби Мирчев и поетесата Петя Йотова изпълниха поетичен рецитал от последната стихосбирка на Йотова „Фаталната дарба“. Откривайки вечерта, поетът Радко Стоянчов от името на КИЦ-а каза, че 19-та годишнина донесе европейско признание на КИЦ-а – Иван Николов председател на КИЦ „Босилеград“ получи награда от Европейския парламент „Европейски гражданин за 2016“.

Поздравявайки гостите Иван Николов заяви, че откриването и дейността на КИЦ „Босилеград“ в областта на културата, информирането и отстояването на правата и интересите на българското малцинство през изтеклите две десетилетия предотврати асимилационните процеси и възстанови българската култура в Босилеград .

„На фона на големите културни промени трябваше да дойде и българският бизнес, който да даде препитание на населението, но за съжаление, не всичко зависеше от нас“, Николов и добави, че независимо от трудностите и проблемите, КИЦ „Босилеград“ се наложи като стабилна и авторитетна организация на българското национално малцинство. /БГНЕС