Транспортират в София единия пострадал в мина Ораново

Емил Пелтешки, пострадал при срутването в рудник Ораново, бе транспортиран от спешното отделение на благоевградската болница в „Пирогов”=
Емил Пелтешки, пострадал при срутването в рудник Ораново, бе транспортиран от спешното отделение на благоевградската болница в „Пирогов”= / БГНЕС

В 9.20 ч. 42-годишният Емил Пелтешки, пострадал при срутването в рудник Ораново, бе транспортиран от спешното отделение на благоевградската болница в „Пирогов”, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Той е с фрактура на ломбален прешлен. Вторият пострадал – 37-годишният Йордан Петров е с фрактура на двете подбедрици. Към 8.30 ч. той бе настанен в частната болница в Благоевград.

В рудник Ораново, където стана срутването са влезли, двама служители на инспекцията на труда в Благоевград, заедно с двама дознатели. Други двама служители на инспекцията на труда говориха с пострадали в СПО на МБАЛ Благоевград. На излизане те не пожелаха да кажат пред медиите подробности за инцидента, тъй като не били оторизирани да дават информация. Пострадалият Емил каза, че е имало срутване, но не помни нищо. Другият пострадал Йордан е казал, че в момента, в който копаел е станало срутване на въглещен пласт, което го е затрупало до кръста. Тогава на помощ му се е притекъл Емил, който бил зад него. Най-вероятно е станало второ срутване, тъй като той също е пострадал.

„Единият пострадал е с фрактура на ломбален прешлен, а вторият – с тежка фрактура на двете подбедрици. Няма опасност за живота им”, каза дежурният лекар в ЦСМП Благоевград д-р Христо Юруков.

Транспортирането на Емил за София се забави с един час, тъй като личната му карта не е била в него и бе донесена от служител на охранителната фирма на рудника от дома му.

Двамата пострадали са от селата Полето и Полена, които при предишните инциденти в рудника дадоха свидни жертви.

БГНЕС припомня, че това е поредният инцидент в мината. През юли 2013 година загинаха четирима миньори при кално свлачище, шлосер почина при издирвателната акция. На 16 юли 2013 г. Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов загинаха от задушване след срутване на скали и кал в мината.18 дни по късно бяха открити телата на другите двама затрупани миньори – Иван Лазаров и Николай Михайлов. Шлосерът Асен Грънчаров от Благоевград почина от инфаркт на 200 метра под земята и на 600 метра от мястото, където копаеха колегите му. Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". /БГНЕС