Втори служебен министър попадна в полезрението на звено „Антикорупция“

Двама министри - Семерджиев и Седларски са в полезрението на звено "антикорупция"
Двама министри - Семерджиев и Седларски са в полезрението на звено "антикорупция" / БГНЕС

Днес специализирано звено „Антикорупция“ привлече като обвиняем д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването за престъпление против реда на управлението, заплашвайки шеф на агенция с уволнение. Това е втори министър в служебното правителство на Огнян Герджиков, който попада в полезрението на звеното „Антикорупция” след като в петък срещу министъра икономиката Теодор Седларски започна проверка по сигнал за нередности при смяна на членове на Бордовете на редица държавни дружества

Обвинението срещу Семерджиев от днес е за това, че е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено от него лице за свой заместник, съобщиха от СГП. На 20 февруари в МЗ е била проведена среща между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция, по време на която Семерджиев е заявил, че желае директорът на агенцията да назначи за свой заместник посочено от него лице. Директорът на изпълнителната агенция извършил проверка за лицето и установил, че лицето, което Семерджиев е искал да бъде назначено за заместник, е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на агенцията.

На 27 февруари лицето, което Семерджиев настоявал да бъде назначен за заместник изпълнителен директор, отишло в Агенцията и провело среща с нейния директор. На тази среща директорът на Агенцията уведомил лицето, че тъй като е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването би се намирал в конфликт на интереси, ако бъде назначен на позицията, която се иска от Семерджиев.

На 24 март, тъй като лицето не било назначено, в разговор с директора на агенцията, Илко Семерджиев на висок тон му отправил заплахи, че ако не назначи посоченото от него лице, ще го уволни. Илко Семерджиев е заявил: “Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“ и че до понеделник трябва да му докладва за назначаването на посоченото от него лице за заместник. Заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече.

Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение „Подписка“. Разследването продължава.

В петък от изявление на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова стана ясно, че служебният министър на икономиката Теодор Седларски е проверяван от спецслужбите по сигнал за нередности при смяна на членове на Бордовете на редица държавни дружества. Въпреки, че е бил запознат с нередностите около документацията за държавни дружества, Седларски е наредил смяната на ръководствата на редица дружества с държавно участие. Обект на проверка ще бъдат и служители на Министерство на икономиката, за които има съмнение, че са лобирали в полза на частна компания от азиатска държава. Това стана дни след като по разпореждане на Седларски бе сменено ръководството на София Тех Парк и ръководството в Държавната консолидационна компания. /БГНЕС