Съкровището е уникално, освен че е хилядолетно, посочиха на брифинга
Съкровището е уникално, освен че е хилядолетно, посочиха на брифинга / БГНЕС
Обвинение за четирима, опитали да продадат златно съкровище

Към настоящия момент са събрани доказателства и са повдигнати обвинения на четири лица. Това каза прокурор Сийка Милева на брифинг за неутрализиране на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности, предаде репортер на БГНЕС.

Милева, която е един от двамата наблюдаващи прокурори, заяви, че „досъдебното производство е образувано на 8 октомври срещу ОПГ, която има за цел да извършва престъпление, а именно държане отчуждаване и трафик на вещи имащи белезите на движими културни ценности”.

Групата е създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице - служител от ДАНС. Обвинени са четирима. “Първите обвинения са за участие в организирана престъпна група, а вторите обвинения са за предлагане за отчуждаване на движими културни ценности”, каза тя. На пресконференцията казаха, че няма основания към този момент да се съмняват, че са автентични.

Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков каза, че служителят е на териториална дирекция на агенцията, в ДАНС е от създаването й, от 2008 г. „Лицата са задържани в момент на сделка“, каза заместникът на главния прокурор Иван Гешев. Той посочи, че тя е за 2 млн. евро само за златния венец. От думите на директорa на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов стана ясно, че са били задържани 7 лица, на 4 от тях са повдигнати обвинения. /БГНЕС

Хилядолетното златно съкровище бе показано на брифинга
Хилядолетното златно съкровище бе показано на брифинга / БГНЕС

БГНЕС припомня, че вчера в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов препоръча Специализираната прокуратура, ДАНС и МВР да покажат публично ново златно съкровище на няколко хиляди години, което иманяри са искали да го вземат. „Боиле, (обърна се премиерът към министъра на културата Боил Банов), ще се включиш и ти. Имаме и служител от ДАНС арестуван“, разпореди още премиерът. Министър-председателят даде заповед да се сформират експерти, които да го разгледат, защото е „уникално“. /БГНЕС