Акад. Дончев: Защо историческата наука на България отделя толкова малко място на траките

„Аз смятам, че нашата наука специално е изключително задължена и има лоша отрицателна сметка в това, че всъщност не успява да стигне до корените на това взаимодействие преди векове, преди хилядолетия, между нашите балкански народи, защото то би могло да обясни много неща”.

Това каза забележителният писател академик Антон Дончев, който е и автор на безсмъртния роман „Време разделно”, предаде репортер на БГНЕС.

Акад. Дончев участва днес в кръгла маса на тема "Митове, предания, устни разкази и легенди в балканската литература", организирана по повод на 20-годишния юбилей на Международната литературна фондация "Балканика".

Акад. Дончев обърна внимание на въпроса кои са хората, които разработват темата и проблемите за културата на Балканите. „Аз не мога да разбера, защо историческата наука на България отделя толкова мъничко място на траките, след като ще се окаже, че 38-40% от българската кръв е тракийска”, заяви академикът.

Международната литературна фондация „Балканика” е създадена през 1995 година. Нейни учредители са издателства от 7 балкански държави – България, Гърция, Турция, Сърбия, БЮР Македония, Румъния, Албания. /БГНЕС