В БАН представиха книгата на Ахмед Давутоглу „Стратегическа дълбочина“

Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче подчерта, че Давутоглу е написал книгата през 2001 г., т.е. преди да се захване с политика.
Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче подчерта, че Давутоглу е написал книгата през 2001 г., т.е. преди да се захване с политика. / БГНЕС

В БАН беше представен българският превод на книгата на сегашния премиер на Турция Ахмет Давутоглу „Стратегическа дълбочина:Мястото на Турция в международните отношения“, предаде репортер на БГНЕС.

Представянето беше открито от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, който отбеляза дълбочината на разработката на Давутоглу и пожела и у нас да бъде разработена перспективна позиция на българската външна политика.

Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче подчерта, че Давутоглу е написал книгата през 2001 г., т.е. преди да се захване с политика и че съдържанието на „Стратегическа дълбочина“ няма политическо измерение. Досега книгата е преиздавана стотина пъти. Има преводи на всички балкански езици с изключение на македонски, скоро предстои и издаването й на английски. Посланик Гьокче подчерта, че книгата съдържа философията за формиране на отношенията на Турция с нейните съседи. Като цяло дипломатът определи целта на книгата като философия и препоръка, като идея как Турция през XXI век би могла да развива отношенията със съседните й страни.

Най-обстойно за „Стратегическа дълбочина“ се изказа министърът на образованието Тодор Танев. Направи анализ на целта на автора и определи стратегията като архитектура на бъдещето, а не като план с крайна цел. За по-голяма образност той използва и фразата „Само народ, който не е наметнат с бял чаршаф и не е тръгнал към Бакърена фабрика, може да следва стратегията“, заяви министърът в дългото си изказване, което приличаше на лекция. Той допълни, че е карал свои студенти от турски произход да му превеждат отделни части от първото издание на книгата на Ахмет Давутоглу.

На представянето на „Стратегическа дълбочина“ присъстваха председателят на ДПС Лютви Местан и бившият премиер Симеон Сакскобургготски./БГНЕС