Плевнелиев: В последната година и половина ВМА е символ на отговорни действия и успешна реформа

ВМА е еталон за образцово овладяване на критични предизвикателства, каза Плевнелиев.
ВМА е еталон за образцово овладяване на критични предизвикателства, каза Плевнелиев. / БГНЕС

В последната година и половина ВМА е символ на отговорни действия и успешна реформа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемония по случай 124 години от създаването на Военномедицинска академия (ВМА), предаде репортер на БГНЕС.

„В този празничен ден приемете протегната ми ръка и признателност към всеки един от вас, най-топлите ми чувства, вие сте символ на отговорна дейност, допринасяте за развитието на военната медицина и националното здравеопазване. От своето създаване като гарнизонна болница ВМА не престава да расте и да се развива. Вече повече от столетие тя успява да съхрани богатите си традиции, и не само медицинска практика, но и стремеж за усъвършенстване, и развитие на медицинската наука”, посочи държавният глава.

Той заяви, че ВМА е еталон за образцово овладяване на критични предизвикателства и е с отлична репутация. Според Плевнелиев, въпреки тежкото си финансово състояние, ВМА несъмнение е едно от водещите медицински заведения в страната. Той изрази признателност и към участието на медицинската мисия на българската армия в редица мисии, която в контекста на военни конфликти, природни катаклизми получава висока оценка. Подготовката ви е изключително ценна днес, в ситуацията на тероризъм и други заплахи срещу националната сигурност. Вие сте безценни, разчитаме на вас, каза президентът на служителите във ВМА.

Той коментира и, че ВМА е незаменимо звено за националната сигурност, но и последната надежда на стотиците хиляди пациенти и семействата им. Плевнелиев похвали ВМА и каза, че тя символ в последната година и половина на отговорни действия и успешна реформа. „Откакто новото ръководство пое отговорността за болницата постигна забележителни резултати. Заложихте на екипната работа, сменихте изцяло философията на управление, доказахте, че ВМА може да не бъде бреме за данъкоплатците. Доказахте, че ВМА може да е надежда и пример за отговорна реформа и управление на парите на данъкоплатците. Може да се гордеете с постигнатото и ние се гордеем с това, което направихте”, обърна се Плевнелиев към началника на ВМА, генерал-майор член–кор., проф. Николай Петров.

Плевнелиев се обърна и към премиера Бойко Борисов, който също уважи церемонията на лечебното заведение. „Г-н министър-председател, спомняте си прословутата магистрала „Тракия”, която беше договорена за 810 млн. евро и не беше направена, договорът е ясен, въпреки че беше засекретен, аз като министър на регионалното развитие го сложих на сайта на министерство. Магистралата има ли я сега - има я, същата като проект, договорена за 240 млн. евро вместо 810 млн. евро”, каза той. Според Плевнелиев спестените 21 млн. лв. на ВМА са същото, но с по-голяма значимост, тъй като е едно да режеш от асфалта, друго е да режеш от човешки съдби.

Тук се чувствам като у дома си, защото съм лежал в тази болница, каза пък от своя страна премиерът Бойко Борисов. „Президентът винаги съумява по-сърдечно и с чувство да каже какво мислим за вас. Пожелавам на всички българи да сме една здрава нация, защото и тази година това, което Москов е предложи сме се опитали да го подкрепим - 120 млн. лв. за НЗОК, 20 млн. лв. за Спешна помощ, 56 млн. лв. повече за отбрана”, добави Борисов.

Преди това по случай празника н а ВМА бяха поднесени венци пред Паметника на загиналите медицински чинове./БГНЕС