Две русенски села се сдобиха с кметски наместници след конкурс

Новите кметски наместници ще встъпят в длъжност в първия работен ден от новата година.
Новите кметски наместници ще встъпят в длъжност в първия работен ден от новата година. / БГНЕС

Русенските села Широково и Пепелина се сдобиха с нови кметски наместници след конкурс. Той бе проведен по идея на ръководството на община Две могили, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Според кмета на община Две могили Божидар Борисов това е най-добрият начин да се подберат качествени кадри, които, вместо да се назначават и само да вземат заплата, да се опитат да развият малките населени места и да правят европейски проекти. Затова и изискванията бяха за образование в областта на икономиката и туризма, английски език и компютърна грамотност.

Явилите се близо 40 кандидати са преминали първо тест за познания на нормативната уредба, свързана със задълженията им като кметски наместници, и за знания на английски език. Втората част е била събеседване с комисия. „Интересното е, че една голяма част от кандидатите отговаряха и на условията за образование, и за език. Бяха предимно млади хора, които наистина имат добри идеи, и това ми дава надежда, че в България наистина може да се случи и нещо добро“, заяви Борисов.

На първо място са се класирали Михаил Михов за село Пепелина и Габриела Димова за село Широково. Михаил Михов обаче се е отказал впоследствие, но от община Две могили възнамеряват да го ангажират за участие в европейски проекти заради опита, който младият мъж има. Така на негово място като кметски наместник на Пепелина ще бъде назначен Георги Корчев.

40-годишният Георги Корчев има образование по мениджмънт, завършил е езикова гимназия.
40-годишният Георги Корчев има образование по мениджмънт, завършил е езикова гимназия. / БГНЕС

40-годишният Георги Корчев има образование по мениджмънт, завършил е езикова гимназия. Той разказва, че семейството му е имало отдавна мечта да заживее в Пепелина, където има къща. Селото, макар да е с най-малко жители в областта, е част от Природен парк „Русенски Лом“, а край него се намира и втората най-голяма пещера в България Орлова чука, която привлича както български, така и чуждестранни туристи. „Туризмът е само едно от нещата, които може да се развие за Пепелина. Селото е едно изключително красиво и чисто място, което е много добра предпоставка за развитието както на екологичен туризъм, така и на екологично земеделие. Всичко това би било един много добър повод селото да стане популярно не само за туристите, но и за хората, които да се върнат да живеят в него. Реших да кандидатствам в този конкурс, защото Пепелина е място, което заслужава да се развива“, обясни Георги Корчев.

Кметският наместник на Широково Габриела Димова е едва 23-годишна, живее от три години в региона, в момента е студентка по агробизнес. Семейството й я подкрепя напълно в предизвикателството, пред което е изправена. „Реших да се кандидатирам за този пост, тъй като смятам, че нашата община има нужда от нови, млади кадри и мисля, че е крайно време да се даде път на младите хора да покажат , че и те има какво да направят и с какво да помогнат. Надявам се хората да оценят това, което ще правим за тях – като се започне от малките неща с поправка на пейки, изграждане на места за отдих и детски площадки и се стигне до кандидатстването по европейски програми за селското стопанство и отварянето на къщи за гости. Тепърва ще навлизам в проблемите, имам да уча много, неопитна съм, но имам желание и идеи. А и човек се учи, докато е жив“, сподели Габриела Димова.

Новите кметски наместници ще встъпят в длъжност в първия работен ден от новата година. /БГНЕС