Наводнения в Хасковско, снежната покривка е 15 см

Цялата налична почистваща техника е по улиците на Хасково и общината.
Цялата налична почистваща техника е по улиците на Хасково и общината. / БГНЕС

Община Хасково обяви частично бедствено положение за селата Динево, Стойково и Родопи. Рано тази сутрин достъпът до село Динево бе прекъснат, тъй като реката преля и наводни пътя. Там се е скъсала дига, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Наводнени са 38 къщи, а хората от две къщи бяха евакуирани с помощта на пожарната. Няма опасност за населението, водата вече се оттича и потърпевшите вече се връщат по домовете си. И в момента до селото може да се стигне само с високопроходима техника. Затворен за движение заради наводнение е и пътят за селата Любеново и Родопи, главният път Е-80 също е наводнен. Кметът Добри Беливанов лично координира действията за осигуряване на безопасност на хората от 5 часа тази сутрин. Цялата налична почистваща техника е по улиците на Хасково и общината, усилията са насочени към почистване от сняг на основните пътни артерии, съобщи градоначалникът.

Сигнали за наводнения има и в Харманли и Любимец.
Сигнали за наводнения има и в Харманли и Любимец. / БГНЕС

Наводнен е и граничният пункт Капитан Андреево, съобщи областният управител Станислав Дечев. Движението на тежкотоварни автомобили е преустановено и в двете посоки и те се отбиват край Харманли и се пренасочват към граничен пункт Лесово. Затворен за движение е и пътят село Долни Главанак - Малко Брягово - Ефрем в община Маджарово, заради излизане на река.

Наводнен е и граничният пункт Капитан Андреево.
Наводнен е и граничният пункт Капитан Андреево. / БГНЕС

Сигнали за наводнения има и в Харманли и Любимец, където мазета и приземни етажи са останали под вода. Заради обилните валежи, са се покачили нивата на реките, но към момента опасност от преливане няма. Снежната покривка в Хасково е около 15 см. За цялата Хасковска област е обявен червен код за опасно време. /БГНЕС