Трети ден остава затворен пътят Бобошево-Невестино

Трети ден е затворен пътят Бобошево-Кюстендил.
Трети ден е затворен пътят Бобошево-Кюстендил. / БГНЕС

Трети ден е затворен пътят Бобошево-Кюстендил в участъка между Бобошево и Невестино заради паднали дървета от снеговалежа в събота срещу неделя. Никъде няма поставени знаци, че пътят е затворен и въпреки че в участъка се работи, преминават автомобили, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

22-километровият участък от Бобошево до село Четирци бе непроходим от снеговалежа в събота срещу неделя, заради десетки паднали или навели се дървета от 30-сантиметровата снежна покривка. Днес, трети ден след бедствието, пътят продължава да е затворен, но това не е указано със съответните пътни знаци. Няма поставени такива на отбивката за Бобошево на АМ „Струма”, нито на Е-79. Алтернативата е от Бобошево-Дупница-Бобов дол-Невестино. Така пътят се удължава с 10 километра, въпреки, че е по-добър от този през селата Пастух и Четирци, най-вече заради завоите.

За участъка се изисква винетка, а пътят се поддържа от Областно пътно управление Кюстендил. От Бобошево до разклона за село Вуково пътят е разчистен до асфалт, до Пастух тук там се вижда асфалт, а в усойните места- лед. Същото е положението от Пастух до село Четирци. Днес по обяд се очакваше булдозер да разчисти пътя от Невестино до Пастух от мантинела до мантинела.

По принцип пътят е пробит още вчера, булдозер е разчистил снега, отстранени са и дървета, препречили пътя. Той продължава да е затворен, но автомобили, сред които и товарни, преминават на зиг заг между падналите и под тунел от привели се от снега дървета.

Така, въпреки че е „съобщено” за затворения път, по него безпрепятствено си преминаваше, който си поиска.
Така, въпреки че е „съобщено” за затворения път, по него безпрепятствено си преминаваше, който си поиска. / БГНЕС

В участъка от Бобошево до табелата, указваща, че се навлиза в община Невестино до обяд днес не се работеше. Въпреки, че има за отстраняване десетки дървета. Използваема е една от двете пътни ленти.

Бригада от трима души, единият с жилетка на АПИ работеха на три километра преди село Пастух. Режеха и отстраняваха падналите дървета. Към 11.30 часа обаче резачката им се развали и минаха на ръчно отстраняване на падналите върху пътя клони и дървета.

След село Пастух имаше бригада от пет човека с фадрома и резачка. Машината брулеше клоните, надвиснали над пътя, захващаше ги с предното гребло и избутвайки ги зад мантинелата. Четиримата други я следваха и премахваха ръчно обрулените клони.

В неделя спирахме преминаващите в посока Кюстендил автомобили, предимно на македонци, бяхме сложили и временен знак, но днес го няма. Как да разберат, че пътят е затворен, след като няма знаци, оплакаха се катаджиите от Бобошево.

В участъка от Бобошево до табелата, указваща, че се навлиза в община Невестино до обяд днес  не се работеше.
В участъка от Бобошево до табелата, указваща, че се навлиза в община Невестино до обяд днес не се работеше. / БГНЕС

Така, въпреки че е „съобщено” за затворения път, по него безпрепятствено си преминаваше, който си поиска. Добре, че няма вятър, та натрупаните със сняг клони да се стоварят върху някой преминаващ под тях автомобил. /БГНЕС