Любовта към италианската кухня, през погледа на една рускиня, завладя София

Ути Бъчваров и Луиджина Педи, директор на Италианския културен институт в София присъстваха на премиера на книгата „Храната – италианското щ
Ути Бъчваров и Луиджина Педи, директор на Италианския културен институт в София присъстваха на премиера на книгата „Храната – италианското щ / БГНЕС

Любовта към италианската кухня, през погледа на една рускиня, завладя София. Това неминуемо стана реалност след премиерата на книгата „Храната – италианското щастие” от Елена Костюкович, предаде репортер на БГНЕС.

На фона на нежна италианска музика, публиката жадно попиваше думите на Ути Бъчваров, който представи книгата в типичния си завладяващ стил, описвайки с думи една друга, по-красива реалност.

„Поводът е много вкусен и усмихнат и, въпреки че е зима ще може да се пренесем на едно място, където от хилядолетие усмивката от храната се е превърнала в национална религия. Днес ще имаме удоволствието да отидем до Италия”, каза Ути. Предвид невероятната италианска кухня, според него в Италия можеш да се влюбваш денонощно в различните продукти и исторически символи.

Бъчваров разказа, че авторката, живеейки достатъчно дълго в Италия, набира смелост и описва в книгата си какво представлява Италия, своите мисли, чувства и спомени от пътешествия. Тази книга е един чудесен пътеводител за Италия, смята още той.

Книгата „Храната – италианското щастие” е преведена на много езици. Освен интересния факт, че една рускиня пише книга за италианската кухня, приятна изненада е и, че предговорът е написан от прочутия Умберто Еко. Самата Костюкович е преводач на Умберто Еко за руския пазар. Самият Умберто Еко пита в предговора: „защо ли пиша предговор за книга за храната, готвенето и кухнята” и сам си отговаря -„защото това не е книга просто за храната, кухнята и готвенето”.

Това не е книга, която описва само какво ядат италианците, но и тя представя нещата и от антропологичен поглед, каза от своя страна Луиджина Педи, директор на Италианския културен институт в София, която също взе участие в представянето на книгата.

Италия е голяма, но с това е и красива, поради многото си различия –в храната, културата. Елена казва, че италианците успяват някак си да говорят за храна дори, когато не говорят за храна”, посочи Педи.

Премиера на книгата „Храната – италианското щастие” бе представена в литературен клуб „Перото” в НДК. /БГНЕС