Космически шоколад на фестивал в София

 На фестивала почитателите ги очакваха всякакви видове шоколад
На фестивала почитателите ги очакваха всякакви видове шоколад / БГНЕС

Шоколад , изготвен по космическа технология и шоколад със синьо сирене или с ракия, бяха сред тези, които тази година любителите на сладкото изкушение можеха да опитат на шоколадовия фестивал в София, предаде репортер на БГНЕС.

Grand Chocolate Festival 2016 събира отново много почитатели на обичната сладост. На фестивала ги очакваха всякакви видове шоколад от традиционния вкус, до такъв за направата, на който е използвана и космическа технология. Сред богатия асортимент е и бирен шоколад, такъв с морска сол, с авокадо, с ракия, дори със синьо сирене. Това е второто издание на шоколадовото изложение, сега по-разширено – около 50 са участниците с над 400 шоколадови продукти, каза Иван Иванов от организаторите на фестивала. На изложението се представят виртуозите в производството на шоколад и шоколадови изделия.

В средите на изкушените от кулинарното изкуство Ради Стамболов няма нужда от представяне. Голямата му страст шоколадът, така и определя сладкото изкушение с една дума: страст. Той не вярва, че има някой, който да не обича шоколад . Много е важно да ядете правилно шоколад - да ядете много бавно, много малко, да чуете този чупещия се звук, да го оставите в устата да се разтопи, тъй като в истинския шоколад имаме само какаово масло, което има твърдо и течно състояние, казва специалистът . „Идеята е, че в шоколада има над 600 аромата - повече отколкото има във виното. И ако вие го сдъвчете много бързо, киселината, която се отделя в устната кухина, веднага започва да убива ароматите, а вие не искате да ядете шоколад, който да не усетите цялата палитра от вкусове, който има”, обясни Ради Стамболов.

Ако търсим хубав шоколад първо трябва да гледаме етикета – почтеният производител дава коректен етикет. Пише ли, че има 100% какаово съдържане – само от какаови мазнини и како на прах – това е шоколад.

А днес на феста в София представя шоколад направен и с космическа технология. Това е шоколад с лиофилизирани плодове. Всеки любител на космическите науки знае, че за космонавтите е важно храна и да пази хранителните и вкусовите си качества , но в същото време да е лесна за консумация в условия на безтегловност. Всичко това се постига чрез т.нар. лиофилизация или казано по друг начин – извличането на водата от продуктите. Ради Стамболов ни показа бонбон с такава ягода и казва, че за един килограм от тях са необходими 60 кг. нормални ягоди. „С течен азот се вади цялото водно съдържание, след това във вакуумна атмосфера при контролирана температура се изсушава. Така тъй като никой не транспортира вода, а пък още по-малко ще транспортираме за космоса – това е храната, с която космонавтите се хранят. Имаме съответно коняк на хапчета, има таратор, телешко и много други неща”, обяснява експертът. А на щанда правеха и шоколадов сладолед с течен азот.

Въображението на майстор-шоколатиер Павел Тафраджийски води до рецепти за шоколад, които включват бонбони като и тези със синьо сирене, по-класически – с мащерка, с лавандула, лайка та до такива с лют пипер, черен пипер, лимони, портокали – всякакви комбинации. А иначе съвсем спокойно казва, че вкусът на сладкото изкушение - шоколада се смесва много добре с този на синьото сирене. „Който го е опитал, го възприема много добре. По принцип синьото сирене и натуралния шоколад предизвикват един и същи рецептор в устата и затова всъщност си пасват много добре, обясни той. Предлагат и с ракия, но не си мислете, че този шоколад води до опиянение. Той не е с течен пълнеж, просто с ракия се ароматизира самият пълнеж, казва Тафраджийски, който уточнява, че тази рецепта не е негова.

Освен да се купи шоколад за ядене можеше да се опита и шоколадов масаж например. Красимира направи демонстрация на ръка, а в студиото правят и на цялото тяло и лице. Шоколадът хидратира, подмладява кожата, спомага производството на колаген на кожата, повишава естествено и ендрофините в тялото. Така по-същия начин, по който и като се яде води до щастие.

След опашките, които съпроводиха първото изложение тази година, имаше и билети и времевите интервали за влизане, но без ограничения в продължителността на престоя на самото изложение. Освен по-голямата площ и по-големия брой изложители, за второто имаше и шоколадови бижута и дрехи. /БГНЕС