Три села ще получат дърва за огрев... през април

Абсурдът с драстично забавената доставка стигна до прокуратурата
Абсурдът с драстично забавената доставка стигна до прокуратурата / БГНЕС

Жителите на три села в Кърджалийска област, които мръзнаха през зимата, ще получат платени от тях дърва за огрев в средата на април, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Абсурдът с драстично забавената доставка стигна до прокуратурата, а с конкретното му изясняване се зае областният управител Илия Илиев. Той заяви, че макар и с голямо закъснение, хората в селата Висока поляна, Жинзифово и Горна крепост ще получат дървата за отоплението. Кметовете на трите села потърсиха съдействие от него, а той се срещна с ръководството на Горското стопанство Женда и с търговци, които добиват и доставят дърва за населението в Кърджалийско.

„Страните се споразумяха да направят необходимото, за да бъдат обезпечени в максимално кратки срокове потърпевшите над 70 домакинства. Четири фирми поеха ангажимента най-късно до края на месец април да доставят за своя сметка дължимите около 300 куб.м дърва на хората“, посочи Илиев. Това са предимно възрастни, чиито деца са в чужбина и които по принуда трябваше да изкарат зимата на студено, твърдят кметовете, които сезираха прокуратурата. Дървата са платени още през август м.г., но и до момента фирмата не ги е доставила, нито им е възстановила парите по 65 лева за кубик. Никола Янчев от Регионалната дирекция по горите в Кърджали заяви, че договорът с въпросната фирма е прекратен и са удържани средствата по внесената гаранция заради неизпълнението на условията за добива. Ние сме доставили в срок 16 000 кубика за клиентите в общините Черноочене и Кърджали, недопустимо е предварително платени количества да не стигнат до домакинствата, посочи Янчев. „Не прекратен, а изтекъл е договорът ми за сеч на дърва. Проблемът е, че твърде късно започна изсичането и приключи в края на декември м.г., времето и калта попречиха за навременните доставки. Надявам се най-късно до 15 април хората да получат дървата си за огрев, те са изсечени и са в гората, трябва само да се транспортират“, заяви собственикът на виновната фирма „Интела“ Стефан Чанев.

Областният управител спести неговото име, вероятно заради партийната обвързаност – бившият шеф на лесничеите Чанев бе първият кандидат за кмет на Кърджали от ГЕРБ през 2007 г. В дървената афера от миналата година, назряла точно по време на местните избори, се сблъскаха интересите на основните политически сили в района – от ГЕРБ твърдяха, че ДПС заплашва хората по селата със студени печки, ако не гласуват „правилно“, а от ДПС, че ГЕРБ прави списъци за доставките на дърва и „машата“ за това е началникът на горското Янчев.

В началото на декември миналата година жители от Горна крепост, Мургово, Висока поляна, Жинзифово, Звезделина и Широко поле се обърнаха с писмо до Изпълнителната агенция по горите, общинската и областната администрации, и до Държавното горско стопанство в Кърджали с настояването незабавно да им бъдат доставени дървата за огрев и заплашиха с протести. След като и писмото не помогна, десетки хора се тълпяха дни наред пред сградата на Горското, но въпреки това бяха принудени да мръзнат през цялата зима. На срещата с фирмите и ръководството на ДГС Женда бе договорено още през следващия отоплителен сезон да се въведат правила, при които населението да плаща при доставка, за да не става жертва на недобросъвестни търговци, заяви областният управител Илия Илиев. /БГНЕС