Плевнелиев: Нужен е не компромис, а консенсус за борбата с корупцията

Добре би било да помним, че корупцията се разраства там, където няма ефективна съдебна система, заяви президентът.
Добре би било да помним, че корупцията се разраства там, където няма ефективна съдебна система, заяви президентът. / БГНЕС

Аз не искам България да бъде идентифицирана с корупцията - нужен е не компромис, а консенсус за борбата с нея. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев в словото си по време на 20-ия обществено-политически форум за противодействие на корупцията, под егидата на Центъра на изследване на демокрацията, на тема: „Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическата корупция в България”, предаде репортер на БГНЕС.

Участие във форума вземат министрите Румяна Бъчварова, Екатерина Захариева, Меглена Кунева, председателят на ВКС Лозан Панов и др. На него бе представен доклада за оценка на корупцията, в който се разглеждат равнището на корупцията и развитието на антикорупционните стратегии и политики през 2015-2016 г. В доклада се отбеляза и липсата на устойчиво антикорупционно решение за последните 18 г., многобройните корупционни зависимости и отношения, придобили общественост като завладяване на държавата.

През последните 5 години административната корупция нараства, с пик през 2014 г., заяви в началото на форума председателят на Центъра за изследване на демокрацията д-р Огнян Шентов. Двете крупни мерки – рестартирането на контролната система и създаването на независима антикорупционна прокуратура са двете мерки, които се препоръчват в доклада, добави той.

Всички нива на административна корупция и завладяването на държавата водят до формирането на области със системни проблеми, в които непрекъснато се сблъскват и блокират повечето политики за противодействие, заяви при представянето на доклада Руслан Стефанов, директор на икономическата програма в ЦИД. Такива проблемни области са: злоупотребата с обществени поръчки, механизмите на скритата икономика, ДДС и другите данъчни измами, контрабандата и функционирането на нелегалните пазари, блокирането на правоприлагащите институции, възпрепятстването и блокирането на работата на различни институции и контролната система, завладяването на медиите.

Подкупите в администрацията се извършват в много случаи със съгласието на административните ръководители и изобщо не става дума за няколко „гнили ябълки”, посочи Стефанов. България е с ниво на корупция като при страните в предприсъединителна фаза към ЕС, продължи той. При най-високото ниво на корупция в администрацията през 2013-2014 г. 29.3% от населението над 18 г. съобщава, че е участвало в корупционни сделки най-малко веднъж през предходната година. Тенденциите при разпространението на корупцията в бизнес сектора са също обезпокоителни, се казва в доклада.През 2015 г. около 18% от фирмите съобщават, че им е оказван корупционен натиск от страна на държавни служители. Тази стойност е значително по-висока от средната за ЕС- 4%. А повечето от корупционните сделки в бизнес сектора остават неидентифицирани и ненаказани.

В ден първи от своя мандат казах, че не бива да се заблуждаваме, че с лекота ще превъзмогнем корупцията, но този път трябва да се извърви, заяви в изложението си пред форума президентът Росен Плевнелиев. Той посочи и тежкото наследство от миналия строй, който е способствал за развитие на това отрицателно явление в обществото. Повече от 10 години се обсъждат тези проблеми със системните усилия на НПО, продължи президентът и препоръча такива доклади и оценки да бъдат част от ежедневието на институциите. Докладът за разследване на корупция алармират за най-негативната форма на развитието на корупцията - превземането на държавата. Системата от трайни корупционни отношения стигна ниво, което доведе до най-неприемливата злоупотреба с власт, подчерта президентът.

Участие във форума вземат министрите Румяна Бъчварова, Екатерина Захариева, Меглена Кунева, председателят на ВКС Лозан Панов и др.
Участие във форума вземат министрите Румяна Бъчварова, Екатерина Захариева, Меглена Кунева, председателят на ВКС Лозан Панов и др. / БГНЕС

Правителството днес постигна определен успех в корупционния натиск, но нивото на корупция остава високо, смята той. Проблемите са тежки, а ресурсите ограничени, затова трябва да се окуражи и организира гражданското общество в тази борба. Най-тежката форма е установяването на частен контрол върху правоприлагащите органи. Завладяването на държавата по този начин има и своите наднационални проекции, особено в сферата на енергетиката, относно свързаните с това явления на енергийната зависимост. Един регулатор се събуди от тежката ситуация по пътя на енергийната реформа, но, все пак, нека не забравяме къде бяхме. Защото днес в България всеки гражданин на България трябва да плаща последиците от Големия шлем. Трябва да помним това, за да не допускаме повече тези рискове.

АЕЦ „Белене” е удивителен проект, символ на всичко друго, но не и на икономически ефект, без договор, без нищо, което е част от доброто управление. Ако можехме да спрем такива проекти като АЕЦ „Белене”, като КТБ, като съсипаната приватизация, с тези прахосани милиарди, помислете къде щяхме да бъдем днес, посочи Плевнелиев.

Добре би било да помним, че корупцията се разраства там, където няма ефективна съдебна система, каза той. И напомни случаят със скандалната сделка с АМ „Тракия”, как бе договорена, с какви лихви - днес тя е построена, няма бариери по нея и е построена на цена в пъти по-малка от оферираната в началото.

Плевнелиев говори и за ситуацията с обществените поръчки и смята, че електронните досиета са пътят към прозрачността. Втората мярка е наличието на правила за управление на парите на държавата. Добър пример в тази посока е първото служебно правителство на Марин Райков, което спести пари на данъкоплатците в борбата с олигархията, напомни президентът. Той изрази надежда за бъдеща подкрепа на антикорупционния закон, иницииран от вицепремиера Меглена Кунева. И призова политическите сили да покажат, че борбата с корупцията е приоритет, както и за създадат механизми за нея, за да проработи системата. Нужен е не компромис, а консенсус за борбата с корупцията, подчерта държавният глава.

Плевнелиев подкрепи усилията на министрите на правосъдието, на вътрешните работи , по европейските работи и ги увери че застава зад всяка една идея за реформиране на съдебната система. Подкрепа за всяко действие, което ще я придвижи напред, за повече справедливост, каза той. Разчитайте на моята подкрепа, а аз ще разчитам на вашата мобилизация, подчерта президентът в края на изложението си пред форума. /БГНЕС