За първи път - парад на ретро автомобили във Владая

Неочаквано голям интерес проявиха софиянци към първия Парад на ретро автомобили във Владая, с участието на около 100 автомобила и мотоциклета.

Към 11 ч. в градинките и пространствата около новия храм „Успение Богородично” започнаха да паркират различни автомобили от 60-те и 70-те г. от марките Мерцедес, Фолксваген, БМВ, дори трабанти, както и мотоциклети от различен клас и марки, но всички те - поддържани, лъснати, обновени, истинска гордост за притежателите си.

Мартин Семерджиев е от Владая и 4 г. е реновирал своя Фолксваген 1200 от 1965 г., с който се движи всеки ден. Разказва, че навремето е бил доста масов автомобил, а днес получава непрекъснато поздравления по пътя за вида и състоянието на любимата си кола. За него съвременните автомобили са банални и е верен на хобито си да кара ретро вариант.

Анатоли Нешков е друг участник, но с мотоциклет БМВ R 80 от 1976 г., с обем на двигателя 800 куб. м. Той е особено горд, тъй като е купил на търг този ескортен мотоциклет, заедно с още 3, от ескорта на бившия държавен глава от соца Тодор Живков. Миналата година мотоциклетът му е спечелил награда на публиката на ретро изложението в Радомир, която той е поставил до него на поляната.

В
В / БГНЕС

Най-големият ентусиаст тук е Данаил Пенчев, организатор на Ретро парада, заедно с кмета на Владая Таня Иванова и със съдействието на Българския автомобилен клуб Ретро. Той си призна, че когато е започнал подготовката реално е очаквал участието на не повече от 35 автомобила, заради това, че Владая е малко населено място, че е отпускарския месец август, но заявките са започнали да нарастват с всеки изминал ден. Данаил Пенчев ни информира, че на днешното състезание са предвидени: цялостна награда за автомобил на парада, отделно - за владайски автомобил, за соцавтомобили, за мотоциклети и накрая - Купа на кмета. Това ще стане след майсторско шофиране на стадион „Гранит”, където ще бъде удостоен с приз и най-бързият участник. Самите награди са свързани с Владая, известна с мрамора и гранита си. Навремето всички павета, с които са постлани улиците на София, са били произвеждани тук. Така логично купите са изработени от материала за паветата, с гравирани надписи върху тях.

Срещнахме и кмета на Владая Таня Иванова, която ни съобщи, че събитието е организирано съвместно с „Ретро клуб Авангард” и по случай утрешния празник - Голяма Богородица, който е и празник на квартала. Тя се надява, ако днес всичко мине успешно, Ретро парадът да стане традиция тук. /БГНЕС