Хорото победи в Пловдив

След няколкоседмична конфронтация между любителите на народни танци и кмета на община Пловдив, хорото победи.
След няколкоседмична конфронтация между любителите на народни танци и кмета на община Пловдив, хорото победи. / БГНЕС

След няколкоседмична конфронтация между любителите на народни танци и кмета на община Пловдив, хорото победи, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Няколко опита направи градската управа да прекрати хорото на площад Централен в неделя вечерта, което някак се зароди без официални културни календари и графици- хората просто се събираха, пускаха си музика и танцуваха. Общината опита да ги махне оттам с аргумента, че имало жалби от живеещи наблизо, които се оплаквали от шума. Имало и много други, които били излезли на разходка в Цар Симеоновата градина, а музиката им пречела. Всъщност на площад Централен никой не живее, там сградите са само обществени, а въпросната жалба така и никой не я е видял с очите си. Вместо да отидат на предложените от общината места- все встрани от центъра, преди две седмици хората танцуваха без музика, след което хорото официално бе наречено Протестно.

Около танцуващите вече гравитират и организации и групи, които открито се противопоставят на кмета Тотев. Днес в техни сайтове се появи информацията, че кметът ще изпрати жандармерия, за да разтури хорото, скоро след това дойде официалното разрешение от общината то да се състои там. И така, малко след 18 часа хорото пак се изви на площад Централен, на него се хванаха малки и големи, а част от танцьорите бяха с тениски с надпис: „Прощавай, мамо, аз съм престъпник, защото играя хоро”. /БГНЕС