Завърналите се военни от Афганистан са здрави, но с лош зъбен статус

Българските военни са здрави, но от всички военни в базата, се оказва, че нашите мъже са с най-лош зъбен статус
Българските военни са здрави, но от всички военни в базата, се оказва, че нашите мъже са с най-лош зъбен статус / БГНЕС

Военните от българския контингент от Кандахар, Афганистан, които се прибраха след края на престоя си, минават през серия от медицински прегледи, които да покажат общото им състояние след престоя в базата.

България има голяма мисия само в Афганистан, както и няколко служещи в Мали, където обаче военните са под друга егида. Има български военни и в Косово, Грузия, Африка и на други места. Това заяви пред БГНЕС полковник д-р Георги Филипов - началник на Централна военномедицинска комисия към ВМА.

Тази група военнослужещи пристига от Кандахар, който е най-големият град в южен Афганистан. Единствено там имаме голям контингент - около 100 души и няколко екипа от военни инструктори, които работят и в столицата Кабул.

Нашите военни пребивават в базата в Кандахар, която охранява летището, което е едно от най-големите в страната, а базата е също една от най-големите там - има близо 30 хиляди военни от целия свят на площ от близо 20 км.

Във ВМА се правят осем прегледа на пристигналите военни. Те се преглеждат от няколко специалисти - вътрешни болести, хирург, невролог, УНГ, очен лекар, стоматолог, психиатър, АГ и инфекционист.

31-вият контингент от Въоръжените сили се завърна след успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан.
31-вият контингент от Въоръжените сили се завърна след успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан. / БГНЕС

Военните, заминали на мисията, са се прибрали здрави. В момента нашата работа е да се прецени доколко условията в Афганистан са повлияли върху психическото и физическото здраве на военните, обясни д-р Филипов. Според него българските военни са здрави, но от всички военни в базата, се оказва, че нашите мъже и жени са с най-лош зъбен статус, затова при прибирането си в родината им се правят и стоматологични прегледи, които да покажат зъбния статус и ако има необходимост да се започне лечение.

Полковник д-р Георги Филипов
Полковник д-р Георги Филипов / БГНЕС

Д-р Филипов допълни още, че се прави и широк кръг от изследвания на всяка мисия, като военните се изследват според спецификата на мисията. Военните в Афганистан получават пълния обем от изследвания, защото това е страна, намираща се в много по-топъл, горещ и сух климат от България. Там има възможности за заразяване с доста заболявания, които са непознати на страната ни.

Относно травматичноста, според д-р Филипов при военните има опасности, свързани с изпълнението на задълженията, които могат да доведат до травми от чисто битов характер, но и от военен характер и такива случаи е имало.

Нашата работа е да проверим какво е здравето на тези хора и да се посочи дали може да продължат да служат без проблем или ако има болен, ние поемаме отговорността да го върнем в армията, но при определени условия - възстановяване от травма или заболяване, обясни д-р Филипов.

Какво е общото състояние на завърналите се военни може да се определи след края на голямата гама от изследвания. /БГНЕС