Ранени украински войници си тръгват като нови след 2 седмици в Хисаря

Миналата година в болница за долекуване към ВМА имали три групи по 10 човека.
Миналата година в болница за долекуване към ВМА имали три групи по 10 човека. / БГНЕС

След две седмици рехабилитация в Хисаря украински войници хвърлят патериците и си тръгват като нови. Това разказват специалистите в болницата за долекуване към Военномедицинска академия в града. В нея сега за рехабилитация има 10 украински войници, които са тук от 4 октомври и ще останат 2 седмици, предаде репортер на БГНЕС.

Миналата година в болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация / БДПЛР/ "Калероя" – Хисаря към Военномедицинска академия - както е пълното й име, имали три групи по 10 човека. За тази година това е втора група украински фронтоваци. Те са основно със заболявания на опорно-двигателния апарат след огнестрелни рани от военните действия там. Идват у нас след инициатива на украинския посланик, който мобилизира украинските консули в България. Те са поели рехабилитацията, лечението и профилактиката на пострадалите украински войници.

Началник на БДПЛР- Хисаря Александър Александров казва, че в района има съчетание от няколко природни фактора. На първо място е водата. Тя, според него, е най-добрата в България- слабоминерализирана, която дава възможност да се употребява целогодишно. Радонова е, влияе на опорно-двигателния апарат и е хипертермална. Другото е климатът – тук почти няма дни през зимата, когато температурата да е под 0 градуса. В Хисаря няма мъгли. Може би това след проучване довело римляните при нас, които са създали този град основно за лечение и рехабилитация на техните войници, казва началникът. В базата, която веднага прави впечатление, че е реновирана и добре поддържана, лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, заболявания на периферната нервна система, заболяванията на отделителната и на храносмилателната система.

Първата група 10 украински фронтоваци идват тук през април миналата година. Травмите при тях са били основно в горните и долни крайници и по-рядко в торса. Повечето от тях са мобилни, имало е и доста войници, които били със сериозни увреждания и пристигали с помощни средства като проходилки и патерици. „Благодарение на нашите грижи и тяхното желание да се рехабилитират постигнахме страхотни резултати. Повечето забравиха помощните средства. Видяхме и запуснати случаи от рехабилитация, при които с упоритост от наша страна и желание от тяхна резултатите са налице”, посочи Александър Александров.

В базата веднага прави впечатление, че е реновирана и добре поддържана.
В базата веднага прави впечатление, че е реновирана и добре поддържана. / БГНЕС

Той разказа за войник, който е претърпял тежка операция на горен крайник с доста импланти, протези и бил с почти нацяло обездвижен горен десен крайник. Тук след рехабилитация от около 14 дни е постигат добър резултат и са възстановени част от сетивността и доста от движенията в пръстите и китката, което е изключителен успех за екипа. Програмата при всеки, който пристигне, е индивидуална, а експертите тук виждат у всеки от украинските фронтоваци желание да се възстанови максимално бързо. Нямат случай, при който рехабилитацията да не е помогнала и при почти всички има подобрение. Тъй като рехабилитацията е бавен процес обаче, след като си тръгнат от Хисаря, украинците получават от специалистите тук мотивите и препоръките, когато се приберат да продължат това, което са правили специалистите в Хисаря. „Рехабилитацията е бавен процес, травмите са доста сериозни и иска продължително време – 2-3 пъти в годината по 14-15 дни до постигане на максималния резултат”, обяснява началникът на болницата за долекуване и рехабилитация.

„Успяваме при по-голямата част от тях, даже не си спомням случай, в който да нямаме успехи, да нямаме подобряване на дейностите от ежедневния живот”, казва д-р Стоян Цончев началник на физиотерапевтичното отделение в болницата към ВМА. Той посочва също, че украинските войници са предимно пострадали при огнестрелни наранявания. Тежките случаи са тези, когато войниците се предвижват само с помощни средства. И тъй като вече са минали няколко групи, той прави сметка, че обикновено в една има по 2-3 които се предвижват с поне две опорни средства – дали са канадки, или бастун. „Успяваме да ги проучим да ходят с бастун, а някои и без помощни средства да се предвижват”, споделя и той. А когато си тръгват всички, които са усетили резултатите освен, че са благодарни и питали дали могат да повторят лечението.

Войниците са дисциплинирани и на този етап няма нарушения и нито един, който да е нарушил реда. Намираме единия от тях, Алексей, по време на процедура. На ден всеки има по около 3-4 процедури, отделно могат да ползват и закрит плувен басейн и така се постига комплексно лечение. Алексей е на 23 г. и не говори много. Отговаря точно като войник кратко. Споделя, че е тук за рехабилитация, но не крие, че се чувства добре в България, доволен е и му харесва тук.

На ден всеки има по около 3-4 процедури, отделно могат да ползват и закрит плувен басейн .
На ден всеки има по около 3-4 процедури, отделно могат да ползват и закрит плувен басейн . / БГНЕС

„Харесва им Хисаря, България. Самите процедури действат добре и те се чувстват добре. Тръгват си съвсем нови”, казва медицинската сестра Стоянка Попова. Тя говори руски и за нея, а и като цяло за персонала тук комуникацията с фронтоваците не е проблем. Медицинската сестра не може да отдели един конкретен случай, за който да разкаже и споделя, че всички те си имат проблеми, претърпели са различни операции. Наскоро е разговаряла с едно момче, което казва, че от вълната на бомбата го болят коленете, но след лечението и процедурите се чувства добре. „Много е важно и психически да се въздейства върху тях, така че тук мисля, че е правилното място, където идват. Могат да се възстановят. Те са млади хора и като си отидат трябва да бъдат пълноценни за своята държава”, казва жената. Тя не крие, че усетила патоса във войниците - те са надъхани, те обичат държавата си, готови са да дадат живота си.

Тази група украински войници ще остане в Хисаря до средата на следващата седмица. Тук предполагат, че до края на годината ще има още една. /БГНЕС