„Есенни багри” с икебана и хайга в Столична библиотека

„Есенни багри” е наименованието на откритата днес изложба с икебана и хайга в Столична библиотека.
„Есенни багри” е наименованието на откритата днес изложба с икебана и хайга в Столична библиотека. / БГНЕС

„Есенни багри” е наименованието на откритата днес изложба с икебана и хайга в Столична библиотека. Тя е с много автори от Школата по икебана, които са членове на сдружение „Сога”. То се е посветило на популяризирането и разпространението на източната култура с прилагане на съответните образователни програми у нас, предаде репортер на БГНЕС.

Докато повечето българи познават чудния свят на кратките стихове хайку, малко са тези, които знаят смисъла на хайга. В буквален преход това означава хайку рисунка. Съчетанието между двете изкуства е един специфичен жанр, в който работят не само японски творци, но и световни имена. Това обогатява не само литературата, но и изящните изкуства.

Една от залите на библиотеката е приютила тази изтънчена изложба, в която човек може да открие по нов и неповторим начин колоритните багри на есенните цветя, дори в съчетание в композицията с типичните за сезона плодове и зеленчуци.

Домакини сме на една от най-красивите изложби тази година, каза в приветствието си директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова. В понеделник библиотеката ще отбележи с много прояви своя 88 годишен юбилей- гордост е, че тя има над 1 млн. книги и 40 000 потребители, похвали се Цинзова. Изложбата „Есенни багри” също е част от програмата на честването.

Японците уважават изключително много формата в традиционното ни изкуство, съхранявана от векове, сподели пред БГНЕС посланикът на Япония в България Шиничи Яманака. На тази основа те творят и съвременното изкуство, което като похват е типично за нас, добави той. Това важи и за икебаната, и за хайгата. /БГНЕС