БАН привлича почитатели, показвайки работата на Института по биоразнообразие

Тази година решихме да започнем кампания всички институти на БАН, казват инициаторите.
Тази година решихме да започнем кампания всички институти на БАН, казват инициаторите. / БГНЕС

Днешното събитие е първото от поредицата “БАН представя институтите си”. Това не е нещо ново, всяка година тук се събираме по различни поводи - било някой институт да представи конкретни постижения или да честваме някого или нещо.

Това заяви Анна Ганева, директор на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, преди представянето на работата на института, предаде репортер на БГНЕС.

Тази година решихме да започнем кампания всички институти на БАН да представят накратко пред обществеността тематиката и областите, в които се развива научно-изследователската им дейност, с какъв състав разполагат, каква е квалификационната структура, как се обучават младите хора и какви възможности за работа има в академията, обясни Ганева. “Мисля, че това са едни позитивни събития с много добро настроение и се надявам да създадем интерес в широката общественост, така че това е начало”, заяви тя.

По отношение на тематика и възможности за развитие, работата е изключително атрактивна, обясни Ганева. Работим с много колеги от чужбина и имаме международни проекти, така че младите ни хора имат възможност да съизмерват своето ниво на работа с това на колегите им чужбина.

Заплатите са лимитиращ фактор, защото колкото и голям ентусиаст да си, все пак човек трябва да може да си плаща месечните сметки и да живее добре, затова има и текучество на млади специалисти. Това, което се опитваме да направим е да ги привлечем като докторанти в института и заедно с това да включваме в наши проекти.

Това е добро и за тяхната квалификация, от друга страна голяма част от проектите има бюджет, който включва средства за допълнителни хонорари и така те могат да компенсират тези ниски доходи, които държавата осигурява, обясни Ганева. /БГНЕС

[i]Подробности ще намерите в платената версия на [b] [url=http://www.bgnes.com/api/login/signin]Агенция БГНЕС[/url] [/b].[/i]