Еврейският исторически музей отбеляза юбилея си в Кърджали

Еврейският исторически музей при Организацията на евреите в България „Шалом“ посрещна 25-годишнината си в Кърджали с богата фото-изложба, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Проявата е в рамките на Инициативата „Мултикултурният град-2017“ и по покана на Арт-движение КРЪГ и община Кърджали. Директорът на музея Владимир Пауновски, който пристигна специално за честването на юбилея, отбеляза, че именно уредничката на галерията Радост Николаева се е сетила за знаменателната дата от създаването на експозицията и е отправила поканата тържеството да се състои в града.

Музеят е наследник на съществувалата в периода 1968-1990 г. постоянна експозиция „Спасяването на българските евреи 1941-1944 г.“ и се помещава в сградата на Софийската синагога. Гостуващата експозиция „Духовната светлина на Синагогата“ бе открита при засиления интерес и на много млади хора. Множеството фотоси разказват за духовните водачи на еврейската общност след Освобождението на България през 1878 г., за насоките на тяхната дейност, за инициаторите и създателите на Софийската централна синагога, която е една от най-големите и красиви еврейски сгради в Европа и в света, за проблемите при осъществяването на този огромен проект, както и за многобройните културно-политически и социално-икономически дейности, освен религиозните функции, които Синагогата изпълнява от създаването си до днес. Защо тя се превръща в естественото място, където се създава през 1992 г. вторият на Балканите еврейски музей, какво културно влияние е оказала синагогалната институция върху развитието на духовния живот на българското общество като цяло в продължение на вече повече от век, на тези и много други въпроси отговаря гостуващата фото-документална изложба, която ще остане до 22 май в залата на Арт-галерията в Кърджали.

Синагогата не е молитвен дом, не е храм, а е пътят към храма и място за общуване, посочи директорът на Еврейския исторически музей Владимир Пауновски. Той разказа отделни моменти от историята на еврейската общност, превратностите, с които се е сблъсквала, акцентира и на важните моменти във взаимоотношенията й с другите етноси и религии в България. „Главният равин Маркус Еренпрайс е сред духовните водачи и инициатори, и създатели на Софийската централна синагога. Построена и открита през 1909 г., освен че е станала символ на еврейството, тя е показала как българските евреи са участвали, наред с другите си сънародници, в модернизацията на страната, която тъкмо е извоювала своята независимост. По същото време е имало голям подем в България, започнал е и строежът на храм-паметника „Александър Невски“, макар че освещаването му става години по-късно“, заяви Пауновски.

Проектант на софийската централна синагога е австрийският архитект Фридрих Грюнангер, той е бил сред най-известните по онова време, а негово дело са едни от най-красивите къщи в София като сградата на Духовната академия, Семинарията, централната баня /днес Музей на София/, къщата на Яблански и др. На откриването на синагогата е присъствал целият български политически и духовен елит - княз Фердинанд и царица Елеонора, директорът на Народната библиотека, писатели, депутати, допълни музейният директор и историк. „Тази изложба обаче показва не само историята на сградата на синагогата, а нейната същност. Синагогата като институция не е, както често се пише, храм в смисъла, който се влага за християнските храмове. Тя е едно място, където се напомня на евреите откъде те идват, а духовният живот там е помогнал за запазване на тяхната идентичност. В нея се провеждат многобройни културно-политически и социално-икономически дейности, освен религиозните функции. Затова тя се превръща в естественото място, където се създава вторият на Балканите еврейски музей, открит на 8 май през 1992 г., посочи още Пауновски.

Зам.-кметът по образованието и културата Веселина Тихомирова припомни, че през 1924 г. евреите построяват синагога в Кърджали, но през 60-те години на миналия век тя е опожарена. През 2010 г. на нейното място е поставен мемориален знак.

Депутатът от БСП Александър Симов, който бе избран от Кърджали и пристигна за събитието, изрази изненада от факта, че писателят Давид Овадия е роден и живял в града. Той даде дума, че ще инициира поставянето на паметна плоча на родната му къща.

„Хубаво е човек да попадне на такава изложба, за да обогати своята памет и то през лицата на хората, които са правили историята. Сега научих, че поетът с еврейски произход Давид Овадия – един от най-фините български автори, един от най-нежните лирици, написал великолепното стихотворение „Аз вярвам в мълчаливата любов“, което намира път към всяко поколение, е роден в Кърджали. Давид Овадия трябва да бъде запомнен“, заяви Симов. /БГНЕС