Марш за европейско правосъдие и в София

СОФИЯ-ПРОТЕСТ-ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ
СОФИЯ-ПРОТЕСТ-ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ / БГНЕС

Със скандирани „Реформи” и „Няма да мълчим” участниците в марша за европейско правосъдие, започнал от Народното събрание и приключил пред Съдебната палата, огласиха центъра на столицата, предаде репортер на БГНЕС.

По време на протеста, демонстрантите поставиха и няколко искания, а именно - пълно и обективно разследване с конкретни срокове и отговорници на скандала „ЦУМ-гейт”. Те настояха за поставяне на този въпрос и в дневния ред на Консултативния съвет по национална сигурност при президента на 30 май. Демонстрантите поискаха гарантиране от всички държавни институции на честни и неопорочени избори за членове на новия Висш съдебен съвет и поемане на гаранции за бъдещи конституционни и законодателни промени за намаляване на политическата (парламентарната квота) във ВСС, намаляване мандата на главния прокурор и въвеждане на длъжността на независим прокурор за борба с корупцията по високите етажи на властта.

В призива към хората да се присъединят към Гражданския марш за европейско правосъдие се посочва, че на днешната дата е взривен в колата си до Палермо един от най-смелите борци срещу мафията в Италия – независимият прокурор Джовани Фалконе, станал символ на тази борба в световен мащаб. /БГНЕС