Д-р Тотомирова: Повече течности, но не ледени, и леки храни помагат срещу жегите

Д-р Тотомирова  подчерта, че през лятото самият организмът има по-различни изисквания
Д-р Тотомирова подчерта, че през лятото самият организмът има по-различни изисквания / БГНЕС

Препоръката е леки храни, да се храним често и по малко, да се избягват мазни и тежки храни, да не се преяжда, да не ядем само вечер, да пием достатъчно течности, но не и ледени, да избягваме алкохола.

Това са част от съветите, които даде в интервю за БГНЕС капитан доктор Цветелина Тотомирова от Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната във Военномедицинска академия.

Жегите поставят организма ни в състояние, в което трябва да премислим какво ядем и пием в хода на деня. Специалистът препоръчва на първо място да приемаме достатъчно течности. „Съвсем логично в това време, организмът губи много течности, чрез изпотяване и като цяло е необходимо да възстановяваме тези количества, чрез прием най-малкото на вода в хода на деня”, каза д-р Тотомирова. За храните също има изисквания и те са свързани предимно с това да ядем по-леки храни. „Под леки храни разбираме повече зеленчуци, плодове, супи, но подчертано студени, не горещи. Защото приемът на прекалено горещи ястия и прекалено топли напитки, може да доведе организма допълнително до дисбаланс и дискомфорт. Има препоръка да не се консумират и прекалено студени напитки, защото утоляването на жаждата с тях не е достатъчно добра. Най-малкото трябва да извадим дадена напитка извън хладилника и тогава да пием от нея, а не да бъде ледена. Ако е ледена действително временно ще ни удовлетвори жаждата, но пък крие допълнително рискове и не е добре за организма”, посочи лекарят.

Трябва да избягваме в горещините и мазните храни, както и преяждането. „Консумацията трябва да бъде на малки порции през деня, дори няколкократно, начесто, препоръчва се петкратен режим. Често хапваме надвечер, след като се приберем от работа или когато се разхладим. Това обаче не е добре, да не се опитваме да консумираме цялата храна само вечер, за сметка на дневния ни режим”, посочи тя.

Д-р Тотомирова подчерта, че през лятото самият организмът има по-различни изисквания и някак си не се протягаме към мазни храни, готвени храни, иска ни се да хапнем плод или зеленчук. Затова и тя съветва да се доверим на това желани, отколкото да си налагаме допълнително нещо друго да ядем. „Неправилното хранене като цяло, независимо от времето, но в конкретния случай през лятото, води до едно цялостно усещане за дискомфорт, което ни прави неконкурентноспособни и неприспособени към ситуацията навън. Въпреки че е жега, ние вършим ежедневните си дейности и ако не се съобразяваме с това, с което се храним, много често може да се стигне до допълнителни оплаквания от чревен дискомфорт, тежест в стомаха, допълнително неразположение – неща, които не са желани във всекидневието ни, още повече, че в горещото време като цяло не се чувстваме достатъчно добре. Преяждането в това отношение е допълнителен фактор, то би довело до допълнително обостряне на гастрити, на чревни оплаквания, колити – все неща, които не са желани в този период”, посочи тя.

Има пациенти, които трябва да бъдат по-внимателни какво ядат в жегите и това са и хората с високо или ниско кръвно. „И двете групи са по-склонни в горещините да правят ниско кръвно налягане, защото хората с високо приемат своите лекарства, горещините водят до смъкване на кръвното налягане и това допълнително може да засили действието на лекарствата”, посочи специалистът. Такива пациенти трябва да пият достатъчно течности, а често се налага и корекция на приеманите количества лекарства. Достатъчно течности трябва да пият и хората с ниско кръвно налягане.

Хората, които имат заболявания, свързани с ендокринната система, щитовидните заболявания, особено хората, които имат повишена функция на щитовидната жлеза нямат добра поноси мост към жегите и състоянието им може да се влоши най-малко субективно. „Лошото е, че при тези пациенти освен адекватната терапия и избягването на прекаления престой на горещо, друго не можем да направим на първа стъпка”, каза д-р Тотомирова. Тя посъветва и диабетиците да внимават какви храни приемат. „Те така или иначе трябва да спазват и в останалото време един диетичен режим, който е здравословен, но отново и при тях важи принципа да пият достатъчно течности. Те трябва да имат едно наум и с приема на плодове, защото не трябва да забравят, че в тях въпреки, че има фруктоза, тя се метаболизира до глюкоза и води до покачване на кръвната захар”, заяви лекарят.

Тя добави и че има някои заболявания, свързани с надбъбречната жлеза, които могат да доведат до електролитен дисбаланс, особено когато се потят повече. Такива са пациентите с Адисонова болест - с недостатъчност на надбъбречната жлеза, което е сравнително рядко заболяване, но го има и пациентите трябва да внимават много с хидратиране адекватно на тялото си. „Така че пациентите с хронични заболявания като цяло винаги трябва да имат едно наум, че състоянието им може да се влоши при климатични условия, които са извън нормалната поносимост за организма, както са жегите”, каза лекарят.

Специалистът не пропуска да посъветва и да внимаваме с приема на алкохол и концентрати през горещините. Те също могат да доведат до общ дискомфорт на организма. Добре е да предпочитаме леки питиета, вино, охладено до добра температура, без да студено. „През лятото сме склонни да пием повече бира, тя утолява добре жаждата, но не бива да забравяме и че тя съдържа доста въглехидрати. Пациентите със захарен диабет не трябва да забравят, че това може да влоши контролът им за заболяването, а всички останали знаят, че това натоварва организма с въглехидрати и водят до т. нар. бирено коремче”, предупреди д-р Цветелина Тотомирова. /БГНЕС