Досегашната Наредба за придобиване на висше образование „Право“ ще действа още 1 г.

Досегашната Наредба за придобиване на висше образование „Право“ ще действа още 1 г.
Досегашната Наредба за придобиване на висше образование „Право“ ще действа още 1 г. / БГНЕС

Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“ ще продължи да действа до влизането на новата Наредба през учебната 2018/2019 г., реши Министерският съвет, предаде репортер на БГНЕС.

С предложените от министрите на правосъдието и на образованието и науката изменения се изчиства известна юридическа непрецизност. Приетата нова Наредба, в сила от 6 май т. г., отменя действащата от 1996 г. наредба, но в същото време е предвидено да се прилага от следващата учебна година, за да имат висшите училища достатъчно време да се подготвят и да променят, там където е необходимо, учебните си програми в съответствие с новоприетите нормативни актове.

Междувременно, с решение от април т. г. Министерският съвет е утвърдил броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации през учебната 2017/2018 г., като с това решение е утвърден и прием на студенти в задочна форма на обучение по специалност „Право“ в няколко висши училища. Процедурата по техния прием и процесът на тяхното обучение се осъществят по вече отменената наредба, тъй като новоприетата не предвижда възможност за обучение в задочна форма. Това е съществена причина, налагаща продължаване на действието на отменената наредба до влизане в сила на новоприетата и следващото от това изцяло преуреждане на условията и реда за прием и обучение на студентите по специалност „Право“. /БГНЕС