Италианският разрушител „Луиджи Дуранд де ла Пене“ пристигна във Варна

Корабът „Луиджи Дуранд де ла Пене“ е многоцелеви боен кораб ескадрен миноносец
Корабът „Луиджи Дуранд де ла Пене“ е многоцелеви боен кораб ескадрен миноносец / БГНЕС

Разрушителят от италианските ВМС „Луиджи Дуранд де ла Пене“ ще бъде във Варна от петък 8 септември до понеделник 11 септември, по време на учебната кампания на 2-ри курс на Морската Академия, предаде кореспондентът на БГНЕС в морската столица.

Отплавал на 11 август от Таранто, корабът посети пристанищата на Пирея и Одеса и след престоя си в България ще стигне до Аксаз в Турция, за да приключи учебната кампания в Ливорно в края на месеца. Учебната кампания на борда на оперативен кораб представлява важна новост в обучението за 88-те офицерски школници от 2-ри курс на Морската академия в Ливорно, които продължават своя път на професионално израстване, работейки по интензивна програма съсредоточена върху навигационните умения и операциите по морска сигурност. На борда школниците изучават навигация и прилагането им на практика, напътствани също и най-вече от екипажа на кораба, който освен да помага на кадетите в усвояването на изучавания материал, показва как животът на борда се състои в своята същност от човешки взаимоотношения и много професионализъм. За школниците това е важен период, през който имат възможността да опознаят и да се доближат до различни култури и обичаи с визия за международното мореплаване, европейско и глобално, което очертава началото на „синият век“. „Синьото разрастване“ се счита за ключов фактор, на който да се заложи за устойчивото развитие на страните, за които морето и мореплаването са съществен ресурс за търговско, научно и технологично развитие.

Корабът „Луиджи Дуранд де ла Пене“ е многоцелеви боен кораб ескадрен миноносец, чието строителството започва на 20 октомври 1989г. и е предаден на военноморските сили на 18 март 1993г. Въоръжението ме и сензорите му за прихващане позволяват противовъздушна отбрана със среден и къс обсег на една корабна формация, базирана на Radar 3D MM/SPS 798 и върху противоракетни системи Tarta и Albatros, докато системата MK 2A позволява да прихваща надводни и наземни цели отвъд хоризонта; в добавка има сензори за отриване на подводни, свързани с възможността за изстрелване на новите торпеда MU 90. Между септември 2009 г. и март 2011 корабът е модернизиран. /БГНЕС