Трансплантация на черен дроб във ВМА спаси 28-годишен мъж

Военновъздушните сили оказаха помощ при донорска ситуация
Военновъздушните сили оказаха помощ при донорска ситуация / БГНЕС

Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация.

6-часовата интервенция бе осъществена от екипа на проф. д-р Никола Владов, д.м.н., началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. Реципиентът е 28-годишен мъж в крайна фаза на чернодробна цироза, а донорът – 67-годишен мъж от Велико Търново, с мозъчна хеморагия, съобщиха от лечебното заведение.

Колективът на Военномедицинска академия изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот.

„Благодарим и на колегите от великотърновската болница за добрата колаборация и организация днес”, коментира проф. Никола Владов.

Специални благодарности и към екипите на Военновъздушните сили за бързите действия и висок професионализъм, който демонстрират във всяка една донорска ситуация.

[i] За 10 години във ВМА са направени над 60 трансплантации на черен дроб. Юбилейната годишнина от първата трансплантация в болницата бе отбелязана през месец май, като от тогава до момента медицинските екипи са трансплантирани трима пациенти. За цялата година общата цифра наброява 7. Добрите резултати са израз на непрекъснатостта, системните действия и усилия през годините за развитие на трансплантологията във Военномедицинска академия. [/i]/БГНЕС