Евгений Желев загина при инцидент

Политикът и общественик Евгений Желев загина при инцидент в Старозагорското с. Яздач
Политикът и общественик Евгений Желев загина при инцидент в Старозагорското с. Яздач / БГНЕС

Политикът и общественик Евгений Желев загина при инцидент в Старозагорското с. Яздач, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Евгений Желев е роден на 22 юли 1957 г. в Стара Загора. Учил е в VII ОУ и в гимназия „Христо Ботев“ в родния си град. Завършва Висшия медицински институт в Пловдив. Преминава курс по мениджмънт на здравеопазването във Вашингтон, САЩ.

През 2010 г. д-р Желев заявява от трибуната на Народното събрание при обсъждането за избор на Анна Мария Борисова за нов министър на здравеопазването: " Много неща зависят от министъра - от това какво и как ще го направи". Като бившият министър на здравеопазването в кабинета на Сергей Станишев и настоящ депутат от БСП Евгени Желев подчертава, че много е важно всичко да се планира, обяснява и да се гарантира финансирането на реформите. "За съжаление през последните девет месеца успяхте да принизите ролята на Министерството на здравеопазването, а през последните седмици доказахте, че може да се работи и без министър", каза още бившият здравен министър.

Д-р Желев загина при инцидент в с. Яздач
Д-р Желев загина при инцидент в с. Яздач / БГНЕС

През 1983-1984 г. д-р Евгений Желев е завеждащ Медицински център в Богомилово. От 1985 г. до 1995 г. работи в ОАРИЛ и в отделението по ортопедия и травматология при Обединена районна болница-Стара Загора. От 1995 г. до 1996 г. работи в клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница-Стара Загора. Директор на ОРБ-Стара Загора от 1997 г. до 1999 година.

Два мандата е кмет на Стара Загора (от 1999 г . до 2007г). През 2008 г. е назначен за председател на Държавната агенция за българите в чужбина. С указ на президента Георги Първанов от 22 март 2008 г. е назначен за Съветник по развитието на регионалната политика. След това става министър на здравеопазването (24 април 2008 г. - 27 юли 2009 г.) и народен представител от БСП/Коалиция за България в 41-вото Народно събрание. През 2013 г. става управител на втората по големина частна болница в България – МБАЛ „Софиямед“ в София.

Бил е член на Управителния съвет на НСОРБ. Член на Управителния съвет на НЗОК. Представител на България в Комитета на регионите. Съосновател и член на Страсбургския клуб. Председател на Ловно-рибарски съюз-Стара Загора (2000-2012). Почетен президент на ФК „Берое – ветерани“.

Бил е член на ВС на БСП. Член на НС на АБВ.

Кавалер на френския Орден за заслуги – най-високото отличие на Френската република, след Ордена на почетния легион. Носител на руския орден „Петър I

Поклонението пред д-р Евгений Желев ще се състои в неделя, 22 октомври от 10.00 до 13.00 часа в Оперен театър Стара Загора, съобщиха от общината в Стара Загора.

С неочакваната смърт на д-р Желев, българската политическа сцена загуби един широко скроен и модерно мислещ политик, със съвременни разбирания за политическите процеси и поглед за важните проблеми в обществото и държавата. Стара Загора ще се прости с едно от най-знаковите лица на новото време, свързани с мащабното развитие на общината и реализирането на промените в областния град. Инициатор е на редица проекти, допринесли за модерната визия на града и отварянето му към Европа и света. Той бе образец за политическа толерантност и зачитане на инакомислещите.

Старозагорци ще го запомнят като всеотдаен и добър човек, успешен кмет, направил първите крачки към подобряване на условията на живот в града след промените.

Неговото голямо сърце ще остане завинаги в спомените на гражданите на Стара Загора, заявяват от общината. /БГНЕС