Почетоха юбилея на Горан Благоев с уникален сборник

Известният български журналист Горан Благоев бе почетен със специален сборник по случай своя 50-годишен юбилей. Премиерата на „История, култура, медии“ се състоя във Военния клуб в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Юбилейният сборник е уникален по своя характер. Той е посветен на забележителна личност със значимо присъствие в съвременната българска духовност и култура – Горан Благоев. Книгата отразява невероятно широката палитра от неговите интереси, научни и творчески компетенции – от историята, етнологията, църковната история и православното изкуство, през публицистиката, телевизионната журналистика и документалистика, до художествена проза. Общо 26 утвърдени автори от всички тези полета обединяват сили, за да почетат юбилея на Горан Благоев с това единствено по рода си издание.

Сборникът е написан по идея на доцент от Нов български университет Евгения Благоева, която е съпруга на Горан Благоев.

„Идеята ми хрумна съвсем случайно, мислейки си, че Горан трябва да получи интелектуален подарък за своя голям юбилей. Съвсем спонтанно написах едно писмо до знакови фигури в българската историческа наука, в българската етнология, журналистика и публицистика. Попитах ги дали те биха се включили в един такъв проект и те откликнаха мигновено и изключително позитивно“, сподели тя пред БГНЕС.

Доцент Благоева благодари на своите автори, защото те са успели да запазят в тайна целия този труд от нейния съпруг и да го изненадат за рождения му ден, независимо че една голяма част от тях се срещат ежедневно с него като гости в телевизионните предавания, които води.

Доц. Евгения Благоева, НБУ.
Доц. Евгения Благоева, НБУ. / БГНЕС

„Книгата се получи очаквано много интересна с оглед на това, че в нея участват подбрани, знакови имена на много известни на обществеността автори. Щастлива съм, че тя се получи като един безпрецедентен жест на уважение към юбилея на Горан“, добави тя.

На представянето на сборника, в който автори са журналистите и телевизионни водещи Бойко Василев и Андрей Захариев, историците доц. Юра Константинова и проф. Пламен Павлов, дипломатът Наум Кайчев и поетът Румен Леонидов и много други, присъстваха редица български интелектуалци, духовници, журналисти.

Горан Благоев.
Горан Благоев. / БГНЕС

„Моята задача е много лесна – благодарностите. Благодаря на Жени за любовта и тази невероятна всеотдайност. Наистина изненадата беше невероятна. Като всички хубави подаръци, които получаваме незаслужено, те са още по-ценни“, сподели Горан Благоев.

Горан Благоев е известен български журналисти, автор и водещ на предаването „Вяра и общество“ и водещ на „История. БГ“ по БНТ. Повече от 20 години коментира преките предавания на национални празници и тържествени богослужения по БНТ. Автор на над 30 телевизионни документални филма, посветени на българската история и църква, на етническите и религиозните малцинства в България и на българите в чужбина. Носител на редица престижни награди, включително на „Златно перо“ за принос в развитието на българската духовност и култура за 2017 г. /БГНЕС