Институт за политика: Българите са изключително положително настроени към македонците

Българите пазим близко, родно и топло отношение към Македония , каза Крумова.
Българите пазим близко, родно и топло отношение към Македония , каза Крумова. / БГНЕС

Българите са изключително положително настроени към македонците и Република Македония. България се възприема от нашите съграждани като мост на Република Македония към Европейския съюз. Това показват данните от изследване на общественото мнение, осъществено от Институт за политика, предаде репортер на БГНЕС.

„Нагласите на българите към македонците са изключително позитивни. Българите пазим близко, родно и топло отношение към Македония и македонските граждани. Над 50% от анкетираните приемат, че македонците са един и същ или близък с нас народ“, сочат данните от проучването, което е осъществено сред 1000 пълнолетни българи от цялата страна. То е проведено в месеците след подписването на Договора за добросъседство от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, което стана на 1 август.

Също така е регистриран активен обмен на ниво бизнес, обучение и туризъм между двете страни. Това дава основание на българите да смятат, че „България е мост на Македония към ЕС“.

Изследването показва, че едно от най-наложителните неща, които трябва да бъдат свършени между двете съседни страни, е организирането и провеждането на общи чествания и празници и засилване на взаимните инвестиции.

„Засилването на комуникацията на високо държавно равнище е тази, която е основен двигател на позитивната промяна. Ясните сигнали за уважение, подкрепа и конкретни стъпки за насърчаване на институционалното взаимодействие гарантират последващи положителни промени и в нагласите, и в действията на обществото“, коментира пред БГНЕС резултатите Калина Крумова, директор на Институт за политика.

Институт за политика е неправителствена организация, която работи в тясно сътрудничество с БАН и с водещите политически сили в България както управляващи, така и опозиция, чиито партийни кадри се обучават в него.

Една от основните цели, които си поставя Институт за политика е работата в Република Македония и останалите страни от Западните Балкани. Първата стъпка в тази посока вече е факт. Това е международното обучение в македонския град Струмица, в което участват много местни политици. На кръглата маса „Балкани“ специален гост и лектор ще бъде министър-председателят Зоран Заев.

„Топлото посрещане и участието на местните политици в нашата кръгла маса е гаранция за скорошно разгръщане на дейността на Институт за политика в региона“, заяви още Калина Крумова. /БГНЕС