Д-р Кържин, ВМА: Сърдечната честота е като ритъм на песен на Биий Джийс

Специално за семинара бяха пристигнала група деца от Горна Оряховица
Специално за семинара бяха пристигнала група деца от Горна Оряховица / БГНЕС

Сърдечната честота е като ритъма на песента на Bee Gees - Stayin' Alive. С тази теза д-р Емил Кържин от ВМА започна семинара „Оказване на първа помощ на пътя”, който се проведе днес във Военномедицинска академия, предаде репортер на БГНЕС.

Десетки представители на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders” участваха в лекцията - демонстрация, чрез която мотористите имаха възможността да си припомнят как се оказва първа помощ на пътя особено при пътнотранспортни произшествия. Чрез това обучение мотористите ще отрепетират основните прийоми, за да знаят как да отреагират в бъдеще при такива ситуации, заяви докторът от ВМА.

Семинарът беше разделен на три части – теоретична, въпроси и демонстрационна част, при която всеки желаещ имаше възможността да се включи. Проходимост на дихателните пътища, сърдечен масаж, изкуствено дишане и контрол на кръвозагубата са първите стъпки при оказване на спешна помощ, сподели д-р Кържин. Мотоциклетистите научиха как да свалят каска, без да рискуват допълнителни увреждания на пострадалия, как да спират кръвотечение, да прочистят дихателните пътища, но и как да обръщат и обгрижват човек, който е в несвяст или има тежка травма.

Специално за семинара бяха пристигнала група деца от Горна Оряховица, които са част от екипа на БЧК в града им, за да може също да демонстрират преди мотористите своите знания, затова как трябва да се постъпи в ситуация, която изисква оказването на първа помощ на определен човек.

Мото-сезонът в София стартира на 24 март (събота). / БГНЕС