Световни образци на екслибрис гостуват в Националната библиотека

Изложените творби са посветени на знакови събития в България
Изложените творби са посветени на знакови събития в България / БГНЕС

Оригинали на екслибрис творби, създадени от художници от цял свят, може да се видят в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Изложбата "Еклектика: Световни образци на екслибрис" е подредена в централното фоайе. Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе представя ценната си колекция пред столичната публика.

Експозицията показва в компресиран вид съвременното развитие на специфичната художествена миниатюра през новото хилядолетие. Всички изложени творби са участвали в Международния конкурс за екслибрис, чийто домакин от 2005 г. досега е Русенската библиотека. В състезанието, което всяка година е с различна тематика, са участвали художници от творчески школи в 51 държави от Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка.

Изложените творби са посветени на знакови събития в България и по света като 100-годишнината от рождението на единствения български Нобелов лауреат за литература - русенеца с австрийско гражданство Елиас Канети, както и членството на България в Европейския съюз, Международния фестивал "Мартенски музикални дни" и др. /БГНЕС