Чудотворната икона на Света Богородица – Скоропослушница пристигна за поклонение в София
Чудотворната икона на Света Богородица – Скоропослушница пристигна за поклонение в София / БГНЕС
Чудотворната икона на Света Богородица – Скоропослушница пристигна за поклонение в София

Десетки миряни посрещнаха тържествено чудотворната икона на Света Богородица – Скоропослушница, която пристигна за поклонение у нас от Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

Иконата бе оставена за поклонение в старинния храм „Света Петка – стара“, който се намира в сградата на Софийска света митрополия.

„Иконата е точно копие на светогорската икона на Скоропослушница. Изписана е в манастира „Свети Пантелеймон“ на Света гора и е осветена в Дохиарската света обител. След това, в 1915 година, иконата бива пренесена в храма „Св. Александър Невски“ в град Ананиев, Киевска област. От тогава, до ден днешен иконата чудотвори. Но чудотвори тогава, когато всеки един от нас пристъпва с вяра и с чисто сърце към нея", разказва свещеноиконом Николай Николов, предстоятел на храм „Света Петка“.

„Нека да бъдем верни на Христос и с чиста, искрена молитва към иконата на неговата майка“, призова той миряните, дошли да се докоснат до чудотворната икона.

Тя ще остане в храма до края на Богородичния пост и след големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица, като се очаква да отпътува обратно на 16 август. /БГНЕС