ВМА валидира юбилейна пощенска карта „140 години Военномедицинска служба”
ВМА валидира юбилейна пощенска карта „140 години Военномедицинска служба” / БГНЕС
ВМА валидира юбилейна пощенска карта „140 години Военномедицинска служба”

На 3 септември в резиденция „Лозенец” ще се проведе церемония по валидиране на юбилейна пощенска карта по повод 140-тата годишнина от създаването на Военномедицинската служба на българските Въоръжени сили.

Авторът на пощенската карта - Петя Запрянова, представя визуален разказ за същността, значимостта и силата на Военномедицинска академия, като изобразените детайли са израз на традиция, мъдрост, знание и защита. Печатът е вдъхновен от структурата на бойна ризница.

За рождена дата на Българската военномедицинска служба се смята 1 септември 1878 г., когато доктор Константин Бонев е назначен за началник на новосъздадената военномедицинска част към Българската земска войска.

И вече повече от век българските военни медици остават верни на положената клетва да служат на своя народ и армия. Неслучайно на алеята пред ВМА има паметници на заслужители военни лекари, дали своя принос за развитието на медицината в България.

Над 960 български военни медици са участвали в операции на НАТО и ЕС до момента. Днес наши лекари под пагон има в Афганистан, Мали, Босна и Херцеговина.

Иначе, първата хуманитарна мисия в историята и на родното здравеопазване, и на българската войска е изпращането на военномедицинска бригада в далечна Манджурия през 1904 г. Там, в размирните години след Руско-японската война, нашите медици оказват помощ на руското дружество на Червения кръст. За ръководител на бригадата без колебание е избран подполковник д-р Димитър Киранов – началник на Първа софийска дивизионна болница, чийто наследник днес е Военномедицинска академия.

Освен в горещите точки на света, медиците под пагон са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време при различни бедствия, аварии, инциденти.

На церемонията в резиденция „Лозенец” са поканени да присъстват представители на Президентството, Народното събрание, Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, БЛС, НЗОК, БЧК, синдикалните организации, директори на столични болници и други официални лица. Ще присъстват и новоприетите курсанти по специалност „Военен лекар”, които се обучават по тристранно споразумение между ВМА, ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” и МУ- Варна. /БГНЕС