„Изложбата отправя един ретроспективен поглед върху историята на зала „България” и на филхармонията.
„Изложбата отправя един ретроспективен поглед върху историята на зала „България” и на филхармонията. / БГНЕС
Изложба разказва историята на Софийската филхармония и зала „България”

Ретроспективната изложба „90 години Софийска филхармония, 80 години зала България” ще разказва историята на Софийската филхармония и зала „България” от 25 септември до края на месец октомври в градинката пред НДК на ъгъла на улиците „Патриарх Евтимий” и „Ангел Кънчев”, предаде репортер на БГНЕС.

В 28 пана ще бъдат събрани над 100 фотоса, разпростиращи се на над 46 кв. м. хартия. Изложбата е по инициатива на 28 годишния фотограф Антон Марков и е подкрепена от новия партньор на филхармонията LG. Марков обясни, че идеята за изложбата възникнала покрай работа му с куратора на галерията на зала „България” Цена Бояджиева.

„Изложбата отправя един ретроспективен поглед върху историята на зала „България” и на филхармонията. Още в първите пана ще видите оформлението и решението за построяването на сградата и комплекс „България”. В по-голяма дълбочина ще видите архивни кадри от изрезки от чужди медии от изяви на софийската филхармония, гастролиращи световно известни имена”, каза Марков. Той добави, че част от кадрите са негови и те показват редица концерти, както и работата на диригента Найден Тодоров и гостуването на маестра Любка Биаджони. Фотографът сподели, че в изложбата са включени снимки, предоставени от архива на Софийската филхармония, архива на градската библиотека и Националния архив.

От своя страна директорът на филхармонията маестро Найден Тодоров каза, че тази изложба е насочена към хората, които не са посещавали досега залата.

„Ние имаме нужда хората, които по принцип никога няма да влязат в зала „България”, минавайки покрай места, които са обществено достъпни да видят и чуят за Софийската филхармония. Някои от тях може пък да решат да дойдат”, заяви диригентът. Той добави, че в рамките на юбилейния сезон на филхармонията ще се разширява и изложбата на дългогодишния им фотограф Василка Балевска, благодарение на която Вадим Репин приема поканата на маестро Найден Тодоров.

„Комуникирах с него чрез неговия агент и попитах дали има някаква възможност Репин да дойде и да свири за нашия юбилеен сезон. Той каза, че е много трудно и, че евентуално може да се намери някаква възможност в следващите 7 години, но не сега. Тогава помолих да му изпратят онази снимка - става дума за снимка от концерт на 8 годишния Вадим Репин в зала „България”. Обадиха се на следващия ден и приеха поканата ми”, заяви маестрото.

Той каза, че това е силата на визуалното доказателство, че нещо се е случило, защото това не просто припомня за някакви събития, а отключва емоционални спомени.

Маестро Тодоров съобщи още, че се чувства от наградата, която Столичната община е дала за проекта „Музиката на Европа” на Софийската филхармония и обеща, че в периода от януари до юни ще представят музиката на цяла Европа, а не само на страните членки на ЕС. Той добави също така, че мотото на новия юбилеен сезон е „Хармония за София” и заяви, че все по-често ще връщат хората към историята като им разказват за великите неща, които са се случвали в залата и големите имена, които са гостували.

Стана ясно още, че концертът на Паата Бурчуладзе на 21 септември се отлага, тъй като световноизвестният бас е влязъл в болница и се очаква до 2 месеца отново да се завърне на сцената. Новата дата все още не е ясна. /БГНЕС