Учебните програми се равняват по тези на най-развитие институти и университети в Европа и света, заяви Караянчева
Учебните програми се равняват по тези на най-развитие институти и университети в Европа и света, заяви Караянчева / БГНЕС
За 73-та година Техническият университет - София посрещна своите студенти

С тържествена в церемония в Технически университет-София бе дадено началото на новата академична учебна година, предаде репортер на БГНЕС.

Учебното заведение посреща своите възпитаници вече 73 години, а в него се обучават над 11 000 български и близо 900 чуждестранни студенти.

„Ние постигаме обучение, което открива професионални хоризонти за нашите студенти. То е съобразено със съвременните изисквания и утвърждава името на университета ни като водещ образователен център на европейско и световно ниво“, каза в приветствието си към студентите проф. дтн Георги Михов, ректор на учебното заведение.

За своите 73 годините ТУ-София е дал на страната над 150 хил. инженери, а тази година стартира новата академична година с оценка 9,56 от Националната агенция по оценяване и акредитация, която е най-високата получавана от университет в страната.

Сред гостите на церемонията бяха председателят на парламента Цвета Караянчева и вицепремиерът Валери Симеонов, възпитаници на учебното заведение.

„Днес вие сте тук, за да трупате знания и след години успешно да се реализирате. От тук са минали много студенти и преподаватели, но е останал академичният дух. Духът, който витае в тези сгради е незаменим, защото в годините могат да бъдат разказвани много случаи на успешно реализирали се млади хора. Тук е територията на младостта, знанието и желанието за просперитет. Тук, В Техническия университет, години наред материалната база се усъвършенства, а учебните програми се равняват по тези на най-развитие институти и университети в Европа и света“, заяви Караянчева пред студентите.

Тя пожела на бъдещите инженери да останат и да се реализиран в родината си, защото младите специалисти са най-големият капитал на България. Караянчева увери, че всички власти в България ще работят заедно, за да издигнат на ново ниво българското образование и наука.

От името на правителството поздрав към студентите за новата академична година отправи и вицепремиерът Валери Симеонов. „Колкото започвате, толкова да завършвате“, пошегува се Симеонов пред тях. Според него страната ни изпитва остър недостиг на висши технически кадри, а само за миналата година е реализиран износ над 30% на високотехнологични продукти.

„България не само беше, но и сега е техническа държава. Българската икономика работи и произвежда и дай Боже да работи и произведа, когато вие се включите в нея. Има нужда от инженери, има нужда от вас“, подчерта още Симеонов. /БГНЕС