Хотел разказва на гостите си българската история по уникален начин

Уникален художествен проект, реализиран в хотел „Симона Комплекс“, разказва на гостите му интересни моменти от българската история, предаде репортер на БГНЕС.

На един от етажите му са изрисувани 14 уникални стенописа, на които са изобразени редица важни трагични и героични моменти от 13-вековното ни славно минало. Проектът носи името „Гости от миналото“ и е част от мисията на хотела да популяризира България като културна дестинация с дълбоки исторически корени.

Идеята и сюжетът са на собственика Моника Иванова. „Идеята ми дойде по интересен начин. Трябваше да пиша проект за екскурзия по избрана от мен дестинация и реших да пиша за Япония. За мен тя винаги е била дестинация мечта. В крайна сметка това, което успях да намеря за Япония, беше много оскъдно. Така осъзнах, че по същия начин чужденците, идващи в България, нищо не знаят и не виждат. Така реших да създам картини от България, които да говорят“, споделя тя.

Така освен с учтивия поздрав на персонала, гостите на хотела са посрещани и от образи, представящи развитието на България от хан Кубрат, през Златния век, та чак до тъмните векове на османско иго и пробуждането на българите от Паисий Хилендарски.

За да бъде спазена историческата достоверност, всички картини са подредени по хронологичен ред.

Богато изрисувани са още и таваните, а художникът Емилия Димитрова е използвала и релефни изображения.

„Без подготовката на проектите, практическата работа беше около 3 месеца. Тя беше усилена, от сутрин до вечер“, разказва тя. Художникът Емилия Русинова споделя още, че нито един от българските владетели не се е оказал труден за изобразяване, особено когато човек проявява интерес към историята.

Това не е единственият художествен проект на хотелски комплекс „Симона“. Неговият втори етаж пък посреща посетителите с 6 основни и 5 допълнителни пейзажи от България, сред които Розовата долина, Балчишката градина, Седемте рилски езера и други. /БГНЕС