Изложба представя артистичните заложби на фамилия Петкови
Изложба представя артистичните заложби на фамилия Петкови / БГНЕС
Изложба представя артистичните заложби на фамилия Петкови

Изложба с произведения на членове на известната фамилия Петкови бе открита в столичната галерия „Арте“, предаде репортер на БГНЕС.

Неповторимата артистична натура на Найден Петков, чиято 100-годишнина отбелязваме през настоящата 2018 г., намира своеобразно продължение и разклонения в неговото потомство – синът му Мартин, Дъщеря му Катя, както и дъщерята на Мартин – внучката Яна.

„От всяко дърво свирка не става, е казано, но в случая дървото е дало отлични плодове“, смята проф. Чавдар Попов.

Изложбата съдържа камерна подборка на произведения на четиримата автори. Найден Петков – с великолепните си пейзажи, рисунки и акварели. Мартин Петков – с оригиналните си утилитарни съдове и скулптури от керамика. Катя Петкова – със своебразните си пана от вълна, а Яна Петков – със своите изящни картини от ръчна хартия.

„Когато е налице възприемчивост, талант и упорит труд, резултатите не закъсняват. Представените в експозицията творби са определено свидетелство за изключително важната, направо казано определяща роля на благоприятната семейна среда и духовната атмосфера, която приживе, а и след кончината на големия художник, продължава да изпълва дома на фамилия Петкови“, подчертава проф. Попов.

Художникът Найден Петков е роден на 16 май 1918 г. в село Видраре. В Художествената академия в София завършва живопис през 1942 г. и учи в класа на проф. Никола Ганушев. През 1946 г. печели първото си отличие с платното „Боят при Ниш“, за което е награден от Министерство на отбраната. Работи в областта на фигуралната композиция, портрета, пейзажа. Създава също рисунки с креда и въглен.

Найден Петков работи и като художник-постановчик на български игрални филми. Автор е и на множество плакати за филми. Заема длъжността ректор на Художествената академия от 1985 до 1987 г.

Освен в родната България, той участва в общи изложби в редица държави, сред които Русия, Германия, Франция, Унгария, Мексико други. Организира и множество самостоятелни изложби./БГНЕС