Племенник е на видния идеолог на ВМОРО Христо Матов.
Племенник е на видния идеолог на ВМОРО Христо Матов. / БГНЕС
На 94 години в София почина Христо Матов

На 94 години в София почина Христо Матов.

Той е син на един от ръководителите на въстанието срещу сръбската окупация в Македония след междусъюзническата война през 1913 година. Племенник е на видния идеолог на ВМОРО Христо Матов.

Матов бе роден на 10 март 1924 година в София. По образование бе юрист. Участва във възстановяването на ВМРО и Македонския научен институт след промените от 1989 година в България. По-късно създаде Съюзът на македонските организации и бе почетен председател до днес.

Неговата неосъществена мечта беше възстановяването статута на Македонските братства в България и превръщането им във важна бръмка на гражданското общество у нас.

"Не биваше да се посяга на тия македонски братства. Те бяха реална, основна част на българското гражданско общество. Те работеха във всички сфери и посоки в живота на държавата. Третото царство в България направи всичко възможно, за да помогне на тия бежанци. Оземли ги, отпусна им безвъзмездно заеми. Отделно от това им създаде условия за организация – тя подкрепяше това, а те му се отплащаха. Колко професори, колко лекари, колко военни, колко работници, колко индустрия имаше у нас, създадена от тия бежанци. През 1934-та година нещата се усложниха с премахването на банките. Много от кадрите на братствата бяха пратени по следствия и т. нат. А когато дойде 1944-та година не се посегна от начало на македонските обществени организации, като се разчиташе, че те ще се приобщят към новата власт. Щом дойде едно искане от Югославската компартия, с което поискаха да се закрият македонските бежански организации, защото те винаги са били на ясната позиция: македонците са най-добрите българи. Това беше девиза. Нямаше приказки: македонисти, не знам какво - такива глупости измислени от коминтерна 1934г. Но след това нещата по отношение на братствата се усложниха. Техни основни партийни функционери, какъвто беше Ангел Томов, Лазар Томов – те не са братя, те са от различни градове – на конгреса май 1947 г. възразиха категорично да се посяга на братствата. Това е кръвната връзка с голяма част от българите, които живеят в географската област Македония", каза Матов само преди година пред Агенция БГНЕС.

Автор е на книгата "Мълчаливецът от Струга" посветана на неговия чичо Христо Матов. Благодарение на усилията му българската общественост се запозна и със спомените на неговия баща - войводата Милан Матов, "За премълчаното в историята на ВМРО".

Поради неуморната му настойчивост през 2011 г. в България за първи път бе преведа и издадена книгата на френския писател Пиер д'Еспаня "Преди клането" посветена на първия процес срещу ВМОРО през 1901 година. /БГНЕС