Взели сме всички възможни мерки във връзка със замърсяването на р. Драговищица, увери министърът
Взели сме всички възможни мерки във връзка със замърсяването на р. Драговищица, увери министърът / БГНЕС
Нено Димов: Нямаме основание за притеснение за българския участък на р. Драговищица

Взели сме всички възможни мерки във връзка със замърсяването на р. Драговищица, увери министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде репортер на БГНЕС.

Последните данни са от замерванията на 15 декември в българския участък на реката, които показват, че няма превишаване на нормите. Измерените показатели са за тежки метали, сред които олово, кадмий, никел, живак и цианид. Правени са и две извънредни замервания на нивата на желязо, арсен, цинк, манган и мед, които също са под нормите.

„От 2016 г. там се правят ежемесечни изследвания на над 59 показателя на качеството на водата и до момента няма превишаване на нормите в българския участък. Това не означава, че ние не следим много внимателно ситуацията с реката. Не само в българския участък, искаме и информация за това, което се случва с нашите братя българи в Западните покрайнини“, увери министър Димов.

Той поясни, че източникът на замърсяването на сръбска територия е инсталация за извличане на мед и цинк от полиметални руди. България е била уведомена от сръбската страна на 22 август 2016 г., че ще има такъв пилотен проект, а няколко месеца по-късно държавата ни е поискала да бъде включена в процедурата по оценка на въздействието на околната среда в трансграничен контекст. „Не получаваме тогава отговор от сръбската страна“, обясни Нено Димов.

Темата със замърсяването на р. Драговищица е коментирана и с българския евродепутат Ангел Джамбазки, който е поставил проблема на европейско ниво, сезирайки еврокомисаря по околна среда Кармену Вела. От своя страна той е поел ангажимент през месец май 2019 г., когато ще се проведе политически дебат ЕС – Сърбия, да постави този въпрос пред сръбската страна.

Екологичният министър е категоричен – на този етап няма основание за притеснение относно българския участък на реката.

На брифинга в МОСВ присъстваше и кметът на Кюстендил Петър Паунов, който също увери, че непрекъснато се следи и състоянието на водата в р. Караманица, която е приток на р. Драговищица. /БГНЕС