Църквата "Свети Седмочисленици" в столицата е надраскана вандалски
Църквата "Свети Седмочисленици" в столицата е надраскана вандалски / БГНЕС
Вандали надраскаха църквата „Св. Седмочисленици“

Църквата "Свети Седмочисленици" в столицата е надраскана вандалски от всички страни, предаде репортер на БГНЕС. Кръстове, пентаграм, очи и надписи "красят" цялата сграда.

Пространството около църквата е в ремонт заедно с обновяването на „Граф Игнатиев“. По време на ремонтните дейности избухна скандал около вида на новите плочки, които бяха определени като безвкусни. В социалните мрежи пък изобилстваха колажи, които иронизират строителите, че са избрали плочки за баня. Критики бяха отправени и към качеството на изпълнението. Минувачите недоволстват от неравно поставените плочки и капаците около храма, в които се препъват.

Заради общественото недоволство кметът Йорданка Фандъкова заяви, че ще глоби със 100 000 лева консорциума, който изпълнява обществената поръчка. В договора за основен ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ са заложени санкции до 4 млн. за забавяне или по 224 хил. лв. на ден.

Ремонтът на „Графа“ и пространството около „Свети Седмочисленици“ придоби скандални размери и се стигна до оставката на заместник-кмета Евгени Крусев. Причината е, че след разследване на сдружението „Спаси София“ бяха показани драстични нарушения при обществената поръчка. Според документи, показани от сдружението, общината е променила в нарушение на закона параметри на поръчката.

След оставката на Крусев продължиха ремонтите на принципа „проба – грешка“. Изпълнителите поставиха колчета по дължината на трамвайната линия,които отново придобиха комични измерения и насмешки, тъй като наподобявали надгробни плочи. Дни след поставянето техният дизайн беше променен.

След поредица от отлагания най-после в края на годината тръгнаха и трамваите по „Графа“. От общината уверяват, че цялостният облик на емблематичната улица ще се види през пролетта, когато завърши ремонтът. /БГНЕС