Учредителят на фондация „Българска памет” д-р Милен Врабевски
Учредителят на фондация „Българска памет” д-р Милен Врабевски / БГНЕС
Д-р Милен Врабевски: Човек трябва да е активен и полезен всеки ден

Инвестирам в четири национални приоритета. Това са битка с демографската криза, реинтеграция на българската диаспора по европейски модел, културно–историческото наследство и образованието на младите хора.

Това каза за БГНЕС учредителят на фондация „Българска памет” д-р Милен Врабевски.

Вече повече от десетилетие, той инвестира в изброените цели, защото търси алтернативи на нихилизма, чалгализацията, бездуховността и апатията. За мисията, задачите, които всеки един от нас трябва да има, европейските ценности, образованието, международните обмени и личния принос разговаряме с него:

[b]Стипендии за деца от чужди държави[/b]

Държавата е в демографска криза и трябва да обръща внимание на резервния си генофонд. Ние следваме модела на по-развитите от нас държави. От друга страна общото ни европейско бъдеще е кауза, в която трябва да участват всички. Тъй като и аз съм държавата и не мога да очаквам от правителството да свърши цялата работа и да има моите разбирания по въпроса за националните приоритети и родолюбивото възпитание на младото поколение. Затова давам личния пример, за да мога да имам отговорността и смелостта да твърдя, че сме на прав път. В момента е много важно да се инвестира в младите хора, тези, които са наши братя и сестри и тези, които живеят в и извън България. Всички хора сме едни и същи независимо, че ни дели някаква фалшива граница, която вярвам, че рано или късно няма да я има.

Сега ще заведа 35 деца от Източна Македония в Брюксел – да видят Европейския парламент, да се срещнат с важните хора там, които иначе виждат само по телевизията, да разберат важността и тежестта на най-успешното държавно обединение на всички времена, а не да слушат пропаганда. Искам те да създават своята истина.

[b]Разкрива истинската българска история[/b]

Не се оплаквам, че има пропагандна история. Аз съм убеден европеец, обаче и искам истината. Човек не може да живее в лъжа и в страх. Това беше характерно за тоталитарните общества. Ако махнем тези две неща, остава талантът, който откриваме и може да бъдем полезни на другите.

Учебникът „Моята България” влиза в програмата на МОН. Той е за ученици на възраст от 9-12 години. Започваме да го представяме във всички регионални управления по образование. След това започваме втората част на учебника, много по-подробна и пълна версия за по-големите ученици.

[b]Още е рано да създам университет, правя ново спортно игрище[/b]

Все още е далечна тази идея, защото имам още работа в досегашните образователни структури, това са две детски градини и едно училище, които имат нужда от още усъвършенстване. Градим спортен център. Най-голямата и модерна зала е в двора на нашето училище. След това ще уголемим този спортен център. Мислим за една актова зала и използване на базата ѝ за алтернативен тип форми на обучение. Искам да постигнем едно високо ниво на обучение.

[b]Какво не достига на България да бъде достойна[/b]

Когато човек е в статус на просветление, той няма нужда да прави прогнози, просто трябва да е активен и полезен всеки ден. Аз ще направя всичко възможно и в тази година тази държава да е едно добро място за живеене, независимо от мащаба – малък или голям. Ако тази енергия се транслира във всички посоки и обществото я поеме, според мен ще има добър резултат при всички положения.

Дори и да ни липсва нещо не бива да си посипваме косите с пепел, а да се работи в алтернативна посока. Ако нещо ни липсва – докарайте го или ако нещо не е както трябва – работете по това да бъде изработена алтернатива.

[b]Църковният въпрос[/b]

Видяхте какво стана. Имахме удоволствието да предскажем какво ще стане. Видяхме сега, че и Украинската църква получи независимост. Всички несъгласни си останаха несъгласни, тя си получи независимостта. И правилото за поместните църкви се спази и консенсус имаше. Видя се, че Европейският парламент помага на тези, които ги помолят. Сега и Черногорската църква поиска независимост, защото видя как работи механизмът. И това ще продължи като тенденция. И Македония най-вероятно ще получи, но вече с благословията на Гърция и на Вселенската патриаршия.

Няма го нашия дан към цялата тази история, няма го нашия принос. Той беше като към брата и сестрата насочен, просто да носи позитиви. Това беше отрязано от тези хора, които са призвани да са знаменосец и духовен баща на този народ. На фона на всичко, което се случва се видя, че това продължава да бъде национално предателство. /БГНЕС