Плевнелиев: Издигането на граници е изкушаващо, но временно решение

Издигането на граници е изкушаващо, но временно решение.
Издигането на граници е изкушаващо, но временно решение. / БГНЕС

Издигането на граници е изкушаващо, но временно решение. Интеграцията е единственият начин за постигане на мир.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава смята, че нито една страна не е в състояние да се справи сама с конфликтите, които ни заобикалят. Европейските граждани чувстват опасността, която идва от войните в Сирия, Северна Африка и други региони.

„Не бива да чакаме кризите да се появят на телевизионните екрани, за да действаме. Трябва да се борим с причините за възникването им, да действаме проактивно”, каза Плевнелиев. Той смята, че за да се предотврати за в бъдеще развитието на подобни тежки кризи, като тези, на които сме свидетели в момента, в ООН трябва да бъде създадено специално звено за тяхното предотвратяване.

Европа трябва да удари по масата и да каже „стига с тази кървава война”.
Европа трябва да удари по масата и да каже „стига с тази кървава война”. / БГНЕС

С издигането на огради и бариери Евросъюзът застава срещу собствените си ценности и правила, застава срещу себе си, предупреди Росен Плевнелиев.

По думите му Европа най-лесно може да бъде дестабилизирана чрез Балканите.

След украинския конфликт Европа живее в студен мир, убеден е българският президент. Мир, защото никой не иска война. Студен, защото се използват методите и политиката от времето на Студената война, поясни той. „Този етап ще продължи дълго време“, смята Плевнелиев, според когото етапът се характеризира и със замразени конфликти. Ако искаме да разрешим конфликта, той не трябва да бъде замразен, смята държавният ни глава.

Държавният глава смята, че нито една страна не е в състояние да се справи сама с конфликтите.
Държавният глава смята, че нито една страна не е в състояние да се справи сама с конфликтите. / БГНЕС

Европа трябва да удари по масата и да каже „стига с тази кървава война” заяви Плевнелиев, коментирайки конфликта в Сирия. Според него бежанският поток, който заля европейските страни през последните месеци изисква единно решение и общоевропейски подход. „Време е да се обединим, да се справим с причините за тези кризи, а не с техните последствия”, подчерта държавният глава./БГНЕС