Борисов: Крайно е недопустимо униформени без разрешение да дават пример за незаконни действия

Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно, заяви Борисов.
Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно, заяви Борисов. / БГНЕС

Първо, крайно е недопустимо униформени служители, полицейски автомобили без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на протоколните кадри на заседанието на Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

„Ще се възползвам, че медиите са тук и главният секретар на МВР, за да изпратя послание на служителите на МВР, армията и охранителните работници, които са в Министерство на правосъдието. Първо, крайно е недопустимо униформени служители, полицейски автомобили без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини, още повече ние бяхме обявили, че водим разговори по темите, които ги интересуват”, каза Борисов.

„Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно. Армията даде пример как трябва да се прави - и те не са съгласни, но има ред, по който се прави. Искам да им напомня, че тези, които излъгаха, дойде на това правителство и в 2015 г. аз мислих, че правят протест от радост без да ги има записани в бюджета - 180 млн. лв. за 2015 г. даваме повече на МВР и 57 млн. лв., повече на армията. 20 млн. за учителите, 20 млн. за догодина за Спешна помощ, 45 млн. за правосъдната система”, смята Борисов.

„Мислих, че може би полицейският синдикат трябваше да протестира за това как бит полицай за 500 лв. гаранция е превенцията срещу бития полицай на човека, който го е направил. Моля Христо Иванов да прецени 500 лв. ли е гаранцията за бит полицай. Тук бих застанал изцяло в защита на униформените служители, което винаги съм правил, добави премиерът.

Единственото право, което имат е, че, когато са подписвали договора с държавата или са назначавани на работа, са назначени при дадените условия, каза Борисов.

„Затова ще направим друго. Искам Георги Костов да им го предаде-първо всеки, който си позволява да прави незаконни протести, ще си попадне под ударите на закона. Важно е да се знае какво правим в МВР, пожарната, армията-първо разграничаваме служителите в МВР на 1 и 3-та категория. Каква е разликата на администрацията на МВР и армията от тази в Министерски съвет, да ги питам, та те трябва да имат тези привилегии. Каква е разликата между кадровика на Министерски съвет и този на МВР, никаква. Искаме тези, които искат навън на студа или жегата, на границата или улицата, влизат в пожарите да бъдат 1-ва категория, и да се ползват с привилегии. Всеки, който има работа, каквато имат останалите държавни служители, ще се подчинят на същата логика за държавния служител”, нареди Борисов.

Другото основно предложение на премиера е за 10 работни заплати и обезщетения при пенсия, което влиза в сила от деня, в който бъде приет законът. „Всички, които до тази дата са започнали работа в МВР, отбраната остават на 20-те си заплати. Надявам се и съдебната власт да прецени дали прокурорите и съдиите трябва да получават по 20 заплати. Новоназначените в сектора ще получават по 10 заплати при пенсиониране”, обясни Борисов.

Той посочи, че порционът за храна се запазва. „Граничари, полицаи, които са на улицата нямат време да ходят да ядат евтина храна. Има служители в МВР, които имат по 400 дни и нагоре отпуски и не ги ползват, за да чакат накрая да им ги платим, а ние им плащаме за допълнителен труд. На него му е много по-изгодно да работи допълнително, после да си вземе и отпуските. Сиреч заради такива тарикати отпуските в МВР стават вече 20 работни дни. Към днешна дата заварените, ще си ги вземат, няма да ги загубят”, каза премиерът.

„Допълнителните 2 % за прослужено време ще се консолидират в работната заплата. Не виждам логика за това, че само си стоял на това място да получаваш увеличение. Всеки като дойде тук казва дайте пари, а парите са на данъкоплатеца и балансираме трудно между различни сфери, а в същото време отиват огромни пари в нереформирана сфера. Нека новопостъпилите да идват за каузата, да бранят обществото, с любов към тази професия. Това е разумно предложение. Не можеш да имаш 2 месеца отпуск и в това време да се плаща на другите за допълнителен труд”, смята министър-председателят.

Той подчерта, че най-малко на ДПС и БСП отива да говорят за пари в МВР. „Тук има правен абсурд, в нарушение на всички закони те приеха с 200 млн. лв. без никакво обезпечение в предишния си мандат, да увеличат заплатите, без да има финансова обосновка - Чобанов и Орешарски. Ние сега напрегнахме докрай митници, прокуратура, данъчни, МВР, ДАНС да съберем над 2 млрд. повече, данъчните минават над 1, 6 млрд. лв. повече събрани. Ние дадохме тези пари. Най-малко бих чул съвета им. Понеже пожарникарите, полицаите и съдебната охрана са ми доста мили хора и на правителството, но еднакво мили са ни и доктори, инженери, учители”, коментира Борисов.

Той посочи, че само 180 млн. лв., които се дават за МВР тази година са 2 пъти повече от целия бюджет за Министерство на културата и 2 пъти повече, отколкото са средствата за спорт. „И те да спретнат това снощи да тормозят обществото… За мен не е никакъв проблем да не съм премиер, ще дойде такъв като Орешарски и ще им даде 500 млн. лв., но след 2 години тази държава няма да има какво да яде. Ние оставихме бюджетния дефицит на 0,48 и тези, които говорят, че взимаме дълг трябва да е ясно на хората, че разликата до 3, 08, които направи правителството на Орешарски са няколко милиарда. Със събраните пари повече от борбата с контрабандата и корупцията ние попълваме тази дупка, за да намаляваме дефицита. Дори и 2 % дефицит са ти 1, 8 млрд., които трябва да вземеш от дълга, а всяка година има падежи по стари дългове, които трябва да платим”, добави Бойко Борисов. /БГНЕС