Кунева: Шенген трябва се укрепи

Кунева изрази съжаление, че в началото на 2015 г., България не е била достатъчно активна за влизане в Шенген.
Кунева изрази съжаление, че в началото на 2015 г., България не е била достатъчно активна за влизане в Шенген. / БГНЕС

В момента положението с Шенген в ЕС има два варианта – или да се укрепи, или да изчезне. Аз съм за укрепване, за да няма тежки политически и икономически последствия.

Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева пред бТВ. Тя каза, че Фронтекс трябва да се засили в посока обща охрана на границите. ЕС има обща валута, общо законодателство, следващата стъпка е обща охрана на границите – това ще засили сигурността в Европа, посочи тя.

Кунева изрази съжаление, че в началото на 2015 г., България не е била достатъчно активна за влизане в Шенген. Тръгнахме с по-малко самочувствие и с по-малко координирани усилия с Румъния, каза още тя.

По случая „Бисеров“ Кунева коментира, че освен критиките към институциите, трябва да се отчете и добрата работа. Няколко институции си свършиха работата качествено - Сметната палата, които реагираха, че Бисеров не е декларирал имущество и Комисията а отнемане на незаконно придобитото имущество. За 2 години комисията отне имущество за 26 млн. лв., припомни тя.

Кунева смята, че антикорупционният закон ще бъде много ефективен инструмент за планирани проверки и залавянето на случаи като Бисеров на много по-ранен етап. По повод първото гласуване на закона Кунева напомни, че ГЕРБ и РБ гласуваха единодушно в зала преди 3 месеца. Това не е моят закон, а е законът на МС и той е с подписа на г-н Борисов. Още тогава му казах, че може да разчита на мен за това да изработим закон, който ще издържи всякакви проверки, особено сега, когато мисията на ЕК идва у нас за поредния мониторингов доклад по Механизма за сътрудничество и оценка, каза Кунева.

Тя посочи още, че в новите текстове ще има достатъчно гаранции за неподписаните сигнали - да не се задвижва напразно държавната машина и да са съпроводени с достатъчно факти. Това ще облекчи и административното разследване и ще даде възможност за наказателно преследване, ако това се налага. Искаме ли да знаем навреме имуществото на хората на високи властови позиции и на тези, работещи под голям корупционен риск, попита риторично тя. Ако искаме, законът трябва да мине. Ако не, значи няма да отговорим политически на желанията на хората, защото законът има силна обществена подкрепа, каза Кунева. /БГНЕС